”Otello” revine pe scena Operei din Craiova

0

Joi, 11 decembrie, începând cu orele 19:00, după succesul extraordinar reputat de premiera din stagiunea trecută, opera “Otello” revine pe scena Operei Române Craiova în regia artistică a lui Rareș Zaharia.

Conducerea muzicală va fi încredințată maestrului Gheorghe Stanciu, iar lucrarea va căpăta viață prin următoarea distribuție: Otello – Efe Kislali (Turcia), Jago – Ștefan Ignat (București), Cassio – Florin Ormenișan, Roderigo – Bogdan Olaru, Desdemona – Renata Vari, Emilia – Antoaneta Bucur (București), Lodovico – Sorin Drăniceanu, Montano – Dragoș Drăniceanu, Un sol – Adrian Grădinaru. Își vor da concursul Orchestra și Corul Operei Române Craiova.

Otello este opera în 4 acte scrisă de Giuseppe Verdi pe un libret italian de Arrigo Boito. Având la bază piesa omonimă a lui William Shakespeare, penultima dintre lucrările lui Verdi a avut premiera pe 5 februarie 1887 la Teatrul Scalla din Milano. Inițial Verdi alesese pentru operă numele de “Iago”, deoarece planul malefic al acestuia determină întreaga acțiune, dar și pentru că exista deja în operă un “Otello”, cel al lui Rossini. În final însă Giuseppe Verdi s-a răzgândit spunând: “Prefer să se spună că am luptat cu gigantul și am fost înfrânt, decât să mă ascund în spatele altui titlu.” Pregătirile pentru debutul operei s-au desfășurat în mare secret, iar Verdi era atât de îngrijorat încât și-a rezervat dreptul de a anula punerea în scenă până în ultima clipă. Grijile sale nu și-au avut însă rostul întrucât premiera a avut un succes extraordinar, publicul entuziasmat rechemându-l  pe scenă de 20 de ori la sfârșitul spectacolului. Opera “Otello” își are acțiunea la sfârșitul anilor 1400 într-un orășel de pe coasta insulei Cipru și evocă drama iubirii dintre maurul Otello și frumoasa Desdemona. Încercarea perfidă a lui Iago de a-i despărți pe cei doi și de a-l îndepărta de la conducere pe Otello, guvernatorul Ciprului, pentru a-i lua locul, se sfârșește într-o tragedie ce a dus la crearea uneia dintre cele mai frumoase și renumite opere, o adevărată capodoperă a compozitorului Giuseppe Verdi.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.