Poşta Română încheie anul pe profit

0

Compania Națională Poșta Română /CNPR/ va încheia anul 2014 cu un profit operațional de 74,3 milioane lei, comparativ cu o pierdere de 35 milioane lei raportată în anul anterior, arată datele publicate marți de Ministerul pentru Societatea Informațională /MSI/.

Conform ministerului de resort, în urma activității comerciale, CNPR va aduce, până la finalul acestui an, 390 milioane de lei (87,8 milioane de euro) la bugetul de stat, contribuție considerată record în contextul disponibilizărilor operate în anul 2013, care au redus contribuțiile din impozitul pe salarii. Mai mult de 22% din această sumă, respectiv 87 milioane de lei (19,5 milioane de euro), reprezintă TVA aferentă contractelor comerciale încheiate în cursul anului 2014 de către operatorul național de servicii poștale.

În ceea ce privește rezultatele financiare anuale, Poșta Română va încheia anul 2014 cu un profit operațional de 74,3 milioane de lei (16,7 milioane de euro), față de o pierdere de 52 milioane lei (11,7 milioane de euro), în 2012, și de 35 milioane de lei (7,8 milioane de euro) în 2013. La sfârșitul lunii septembrie a acestui an, MSI anunța, într-un comunicat de presă, că operatorul belgian de servicii poștale bpost a avansat o ofertă neangajantă pentru achiziționarea pachetului de 51% din acțiunile CNPR.

Guvernul României a decis, în 12 decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Poștei Române prin metoda majorării de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobândirea de către un nou investitor a unui pachet de acțiuni reprezentând 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei în acțiuni a creanțelor statului față de companie.

Potrivit ministrului pentru Societatea Informațională, Răzvan Cotovelea, oferta financiară angajantă a bpost ar putea fi cunoscută în martie-aprilie 2015 și ar urma să fie demarate negocierile pentru clauzele speciale. Operatorul poștal este lider pe piața serviciilor poștale în România, cu o cifră de afaceri anuală de peste 1,2 miliarde lei, și operează printr-o rețea de 5.687 unități poștale, cu acoperire națională, având 27.305 angajați.

Poșta Română este cel mai mare operator de servicii poștale, cu o rețea teritorială de 5.680 de oficii poștale. Statul român deține 75% din acțiuni la Poșta Română, în timp ce restul de 25% este deținut de Fondul Proprietatea.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.