Corupția din Bulgaria a atins un nivel de criză

Corupţia în Bulgaria a atins un nivel de criză şi afectează toţi cetăţenii, a declarat Bruce Berton, adjunctul şefului de misiune la ambasada Statelor Unite în Sofia.

Berton le-a vorbit reprezentanţilor sistemului judiciar din Bulgaria, cu ocazia Zilei Internaţionale a Corupţiei, care se sărbătoreşte anual pe 9 decembrie, scrie site-ul Novinite.com.”Corupţia este o problemă la nivel mondial, care afectează inclusiv Statele Unite, aşa cum ne arată multe titluri din presă. Din nefericire, mă tem că în Bulgaria corupţia a atins un nivel critic care are impact negativ asupra vieţii fiecărui cetăţean”, a declarat el, citat de agenţia BGNES şi biroul de presă al ambasadei SUA la Sofia.

„Este nevoie de voinţă politică şi capacitate profesională pentru a implementa toate iniţiativele şi reformele anticorupţie”, a subliniat el.”În ultimii 20 de ani, administraţia SUA a oferit finanţare de 64 de milioane de dolari pentru programe destinate consolidării statului de drept în Bulgaria, inclusiv programe de formare pentru magistraţii bulgari”, a adăugat el.

Corupţia a atins, în 2014, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani în Bulgaria, fenomenul având ramificaţii la cel mai înalt nivel politic, conform unui raport realizat de Centrul de Studii Democratice (CSD), informează AFP. La aproape opt ani de la admiterea Bulgariei în Uniunea Europeană, corupţia este la cel mai ridicat nivel de după 1999, potrivit raportului elaborat de institutul cu sediul la Sofia.

Aproximativ 40% dintre bulgarii intervievaţi afirmă că li s-a cerut să dea mită anul acesta, iar 29,3% au oferit mită. „Faptul că majoritatea bulgarilor se opun corupţiei dar mulţi au fost nevoiţi să dea mită evidenţiază o problemă structurală”, este concluzia CED. „În afară de corupţia cotidiană, Bulgaria se confruntă şi cu un nivel alarmant al corupţiei politice”, subliniază CED.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.