Poliția a început arestarea protestanților din Hong Kong
Poliţia a început joi arestarea manifestanţilor rămaşi în principala zonă a protestelor prodemocraţie din centrul Hong Kong-ului, cel mai probabil epilogul manifestaţiilor la care s-a cerut introducerea votului prin sufragiu universal în fosta colonie britanică.
Sute de poliţişti au pătruns în zona cartierului de afaceri Admiralty, unde au fost instalate de 11 săptămâni corturi şi baricade, în apropiere de sediul Guvernului local. Poliţiştii au demontat corturile şi baricadele, la scurt timp după sosirea în zonă, informează Mediafax. Ulterior, forţele de ordine i-au dispersat pe manifestanţii aflaţi în zonă, inclusiv pe liderii studenţilor şi pe deputaţii prodemocraţie, care au fost urcaţi în maşini ale poliţiei. „Suntem paşnici”, „Noi rezistăm”, „Vrem o democraţie reală”, au scandat protestatarii.De la momentul de vârf din 28 septembrie, când zeci de mii de manifestanţi au ieşit în stradă, numărul protestatarilor a scăzut considerabil în teritoriul aflat sub administrarea Chinei, iar susţinerea mişcării în rândul opiniei publice, afectată de perturbări ale traficului, s-a erodat.
Iniţial, poliţia a acordat un termen scurt protestatarilor pentru a pleca de bunăvoie din zonă, avertizând că „va acţiona pentru evacuarea şi arestarea celor care refuză să plece”. Operaţiunile de evacuare au loc după decizia Înaltei Curţi, la sesizarea oamenilor de afaceri din zonă şi a companiilor de transport în comun. Executorii judecătoreşti s-au prezentat joi la primă oră în zona protestelor, iar muncitorii au început să demonteze baricadele ridicate într-o intersecţie din cea mai importantă arteră de circulaţie din Hong Kong.
Mii de persoane s-au strâns miercuri seară la Admiralty, pentru un ultim protest. O mare parte dintre manifestanţi şi-au demontat joi corturile şi au părăsit zona. După expirarea ultimatumului, poliţia i-a lăsat însă să plece pe cei care au dorit, dar nu înainte de a nota datele personale.”Acesta nu este sfârşitul mişcării”, a asigurat, într-o declaraţie pentru AFP, deputata prodemocraţie Claudia Mo. „Trezirea conştiinţei politice a tinerilor este ireversibilă, iar lupta continuă”, a adăugat ea. „Nu sunt obosită. Nu voi fi niciodată obosită, doar Guvernul este obosit”, a declarat, la rândul său, Alice, o studentă în vârstă de 19 ani.
Unii dintre manifestanţi şi-au exprimat tristeţea că nu au ajuns la niciun rezultat concret, în timp ce alţii au apreciat că mişcarea a schimbat imaginea Hong Kong-ului. „Sunt trist, întrucât nu ne-am atins obiectivul, dar cred că vom progresa în viitor”, a afirmat Dubi, în vârstă de 23 de ani. „Cred că este doar începutul unor schimbări pe termen lung”, a adăugat el. Teritoriu chinez cu o largă autonomie, fosta colonie britanică s-a confruntat cu ample manifestaţii, în cea mai gravă criză politică de la retrocedarea către Beijing, în 1997.