Boli grave ce pot fi tratate

Share:

În contextul creşterii îngrijorătoare a numărului de români diagnosticaţi cu boli a căror evoluţie ar putea fi controlată printr-un comportament de prevenţie, specialiştii subliniază importanţa principalelor instrumente de evaluare şi monitorizare a sănătăţii.

Printre bolile cu incidenţă anuală în creştere sunt: cancerul, bolile de ficat, afecţiunile pulmonare, tulburările psihice. Cele mai recente date arată că incidenţa cancerului în România este în creştere, cu 274 de cazuri noi la 100.000 de locuitori (2012), faţă de 266 (2011).

Un studiu internaţional derulat în 2014 arată că 46% din cancere sunt diagnosticate prea târziu, în stadii avansate, ceea ce reduce şansele de supravieţuire. Potrivit OMS , numărul cazurilor de cancer va creşte cu 70% în următorii 20 de ani la nivel internaţional. În acelaşi timp, 30% din decesele cauzate de cancer provin dintr-un stil de viaţă şi o alimentaţie necorespunzătoare. De asemenea, România are cea mai mare pondere a bolilor de ficat cauzate de hepatite şi ocupă locul întâi privind incidenţa hepatitei A în Europa.  Totodată, din cauza diagnosticării târzii a bolilor de ficat, prevalenţa cirozei hepatice va ajunge la 45% în următorii 15 ani.

În acelaşi timp, numărul românilor diagnosticaţi cu afecţiuni psihice a crescut cu 25%  în ultimii ani, în timp ce România ocupă locul 3 în Europa privind numărul pacienţilor cu boli mentale, cu 1100 de bolnavi la suta de mii de locuitori, într-un clasament care cuprinde 23 de ţări.

Screeningul anual şi prevenţia printr-un stil de viaţă sănătos pot reduce numărul bolnavilor cu patologii grave.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.