Boșcodeală nu regretă că l-a adus pe Bîgiu în PSD

0

Liderul PSD Buzău, Constantin Boşcodeală, a declarat, joi, că nu regretă că l-a adus în PSD pe şeful Consiliului Judeţean, Cristinel Bîgiu, arestat pentru fapte de corupţie, spunând că acesta cunoştea foarte bine problemele judeţului şi că speră că succesorul său îi va continua proiectele.

Constantin Boşcodeală, liderul PSD Buzău şi primarul municipiului reşedinţă de judeţ, a declarat, joi, la finalul şedinţei Consiliului Local, că „e o mare problemă ceea ce se întâmplă la Buzău”, transmite corespondentul Mediafax.

„Cristi Bîgiu ştia toate problemele judeţului pentru că, în campania electorală, o lună şi jumătate, a luat la cunoştinţă, real, de problemele fiecărei comunităţi, iar proiectele începute s-au desfăşurat foarte bine. Începeau să se desfăşoare astfel încât condiţiile de viaţă să crească. E o mare problemă. Sper ca în continuare vicepreşedintele care va conduce, să ducă mai departe aceste proiecte”, a spus Constantin Boşcodeală.

Boşcodeală a mai spus că nu regretă că l-a adus pe Bîgiu în PSD, întrucât judeţul Buzău a beneficiat în acest an de fonduri importante de la buget atrase de fostul liberal.

„Nu îmi pare rău că l-am adus în PSD, îmi pare rău de ce s-a întâmplat. De-abia anul ăsta judeţul Buzău a beneficiat de foarte multe resurse financiare ca urmare a proiectelor care s-au desfăşurat prin Consiliul Judeţean. Mi-ar părea rău dacă ele ar fi stagnate să rămână oameni fără apă, canalizare, drumuri, etc. Sper ca aceste proiecte să continue şi sub viitoarea conducere”, a afirmat primarul Buzăului, Constantin Boşcodeală.

Joi, la Consiliul Judeţean Buzău a avut loc prima şedinţă după arestarea lui Cristinel Bîgiu. Consilierii judeţeni au fost convocaţi în şedinţă extraordinară pentru a vota rectificări bugetare ale instituţiilor din subordine în condiţiile în care judeţul a beneficiat de o rectificare de buget pozitivă în urma şedinţei de Guvern de săptămâna trecută.

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean a fost condusă de vicepreşedintele Cristinel Romanescu. De la şedinţă a lipsit consilierul judeţean Robert Piţigoi.

„Aşteptăm din partea Prefecturii o hârtie ca să vedem cum continuăm activitatea. Este vorba despre ceea ce conform legii avem de făcut. Dintre cei doi vicepreşedinţi, urmează să fie ales cel care o să conducă instituţia. Se va întruni Consiliul, iar consilierii vor vota care dintre cei doi vicepreşedinţi va avea drept de reprezentare”, a declarat, la finalul şedinţei, Cristinel Romanescu.

El a dat asigurări că activitatea Consiliului Judeţean Buzău nu are de suferit.

La rândul său, Laurenţiu Gavrilă, secretarul CJ Buzău, a afirmat că are informaţii potrivit cărora contestaţia la mandatul de arestare depusă de avocaţii lui Bîgiu va fi judecată luni.

Conducerea interimară a Consiliului Judeţean (CJ) Buzău este asigurată de secretarul instituţiei Laurenţiu Gavrilă şi de cei doi vicepreşedinţi, Cristinel Romanescu şi Petre Emanoil Neagu.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Cristinel Bîgiu, şi finul acestuia, Florin Colgiu, acuzaţi de luare de mită şi respectiv complicitate la luare de mită au fost arestaţi, duminică seară, de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Bîgiu a fost ridicat sâmbătă de procurorii DNA de la locuinţa sa, după ce a fost prins în flagrant luând mită în parcarea din faţa blocului în care locuieşte. El a fost dus în Capitală, la DNA central, iar după aproximativ şase ore de audieri a fost reţinut sub acuzaţia de luare de mită.

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat lui Dragoş Cojocea, director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Regională din CJ, să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014 – 2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele.

Procurorii spun că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, Cojocea urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte.

Anchetatorii mai spun că în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Judeţean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat tot pe Dragoş Cojocea să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă. Urma ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Procurorii mai spun că în 4 decembrie Cristinel Bîgiu i-a solicitat lui Cojocea să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar care urma să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia.

Sâmbătă, Cojocea i-a dat intermediarului indicat de Bîgiu, respectiv consilierul judeţean Ionuţ Robert Piţigoi, o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să i-o dea preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău.

Tot sâmbătă, consilierul judeţean s-a întâlnit cu Bîgiu, în parcarea din faţa blocului unde locuieşte acesta, şi i-a spus că are 50.000 de lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director.

„Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeaşi zi (sâmbătă -n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv”, se preciza într-un comunicat al DNA.

Marian-Cristinel Bîgiu, în vârstă de 47 de ani, se află la primul său mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, fiind ales pe listele USL.

Cristinel Bîgiu a fost membru PNL timp de 17 ani, începând cu anul 1997, iar de-a lungul timpului a fost preşedinte al organizaţiei de tineret a PNL Buzău, preşedinte al filialei judeţene a partidului, vicepreşedinte la nivel naţional, ultima funcţie în PNL, înainte de a trece la PSD, fiind cea de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.

În 18 septembrie, Bîgiu a anunţat că s-a înscris în PSD, în baza OUG 55, alături de 18 primari liberali din judeţ şi de alţi şase edili de la PDL, susţinând că a luat această decizie pentru binele judeţului.

În perioada 1993 – 1994, Cristinel Bîgiu a fost contabil la Sigma Instal, după care a fost, până în anul 2000, şef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 şi până în 2004 a fost director general al S.C. Modern Shoes S.A.

Din iunie 2004 şi până în ianuarie 2005, Cristinel Bîgiu a fost vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Buzău, iar din ianuarie 2005 şi până în mai 2007 a fost prefect al judeţului Buzău. Ulterior, el a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, funcţie deţinută până în noiembrie 2008.

În perioada 2008-2012, Cristinel Bîgiu a fost senator.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.