Ceaiul de anason, bun pentru combaterea bronșitelor

0

Anasonul (Anasonul (Pimpinella anisum), Fam Apiaceae) este unul dintre cele mai iubite condimente, apreciat în medicina naturistă în special pentru proprietăţile sale gastro-intestinale. Principalii constituenţi ai plantei sunt: vitaminele A, complexul B (B1 – B2), C; calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, esenţe aromatice. Nu toate componentele acestei plante sunt utilizate în terapiile naturiste, prioritate acordându-se bulbului, frunzelor, seminţelor şi rădăcinilor.

Anasonul este o plantă erbacee, anuală, exclusiv de cultură, aromată, medicinală, lasă terenul curat de buruieni şi este bună premergătoare, mai ales pentru cerealele de toamnă. Pentru a se dezvolta, această plantă are nevoie de lumină, soluri bogate şi umiditate moderată. Se recoltează planta în lunile iulie-august, atunci când fructele sunt de culoare cenuşie-verzuie, ceea ce corespunde fazei de maturare în ceară. Fructele – Anisi fructus- se obţin prin treierat. Fructele plantei au importanţă terapeutică pentru medicina umană şi veterinară. Principiile active au rol tonic, antispasmodic, diuretic, aperitiv, vermifug, emenagog, galactogog. Uleiul de anason extras din fructe este utilizat drept carminative, eupeptic, antiseptic şi aromatizant. Se recomandă în tratarea anorexiei, bronşitei, insuficienţei pancreatice şi intestinal, balonări abdominale, viermilor intestinali, menstrelor incipiente şi dureroase, migrenei, tusei, vomei psihogene. Fiziologic, stimulează secreţiile glandulare.

Supradozarea poate duce la insomnii şi căderi psihice

În concentraţii infime, uleiul volatil stimulează epiteliile ciliate de la nivelul bronhiilor, favorizând expectoraţia, acţionează asupra sistemului neuromuscular cu eficienţă în gastrologii şi contra colicilor. În doze mai mari are acţiune antiseptică cu stoparea proceselor fermentative la nivelul intestinului gros. În doze mai mai, uleiul determină fenomene toxice, manifestate prin excitaţie, urmată de pareză musculară, ebrietate, tremur, euforie şi hipnoză. Sunt suficiente 45 de picături pentru a produce un efect de 12 ore. În medicina umană, supradozarea produce stări de excitaţie puternică, insomnii, tulburări de vorbire, căderi psihice. Fructele vechi de anason nu se folosesc deoarece devin toxice. Infuzia sau decoctul se prepară în fiecare zi, nu e păstrează de pe o zi pe alta. În uz intern se recomandă pentru stimularea poftei de mâncare, o infuzie care se prepară din ½ linguriţă fructe, peste care se toarnă o cană de 200 ml apă clocotită. Se acoperă şi se lasă 10 minute să infuzeze apoi se filtrează. Se va bea întreaga cantitate înainte de mese. “Pentru tratarea bronşitei, insuficienţelor pancreatice şi intestinale, balonărilor abdominale, viermilor intestinali, lipsei poftei de mâncare, se recomandă o infuzie care se prepară din o linguriţă fructe de anason la 300 de ml apă clocotită. Se acoperă şi se lasă 20 de minute să infuzeze apoi se strecoară şi se va bea în trei reprize înainte de masă. Pentru combaterea durerilor abdominale la copii, se recomandă o infuzie care se prepară din 6-8 fructe la 100 ml apă clocotită. Se acoperă şi se lasă 10-15 minute să infuzeze apoi se strecoară. Se bea fracţionat în câteva reprize. Pentru tratarea bronşitei sau gripei, se recomandă o infuzie care se prepară din o linguriţă fructe de anason peste care se toarnă o cană de 200 ml apă clocotită. Se acoperă şi se lasă 10-15 minute să infuzeze apoi se vor bea câte două căni pe zi. Pentru tratarea de răceală, răguşeală, tuse, dureri de cap, se recomandă un decoct care se prepară din 3-4 grame fructe de anason la o cană de apă. Se fierb la foc domol timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se vor bea 2-3 căni pe zi”, recomandă profesorul biolog Marian Niţă.

Anasonul este bun pentru împrospătarea respiraţiei

Anasonul provine din familia pătrunjelului şi, ca si pătrunjelul, a fost folosit de sute de ani pentru împrospătarea pe cale naturală a respiraţiei. Seminţele de anason pot fi înmuiate în apă clocotită, acasă, pentru a produce o apă de gură naturală. Multe dintre apele de gură şi pastele de dinţi vândute în magazinele cu produse naturiste conţin şi anason.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.