Grevă generală în Italia. Zeci de mii de italieni, în stradă!

Share:

Italienii au început vineri greva generală, la apelul celor două mari confederaţii sindicale care organizează în 54 de oraşe manifestaţii împotriva politicii economice şi sociale a Guvernului condus de premierul Matteo Renzi.

Zeci de mii de persoane au manifestat vineri, în numeroase oraşe din Italia, împotriva reformelor economice şi sociale iniţiate de Guvernul condus de premierul Matteo Renzi, în cadrul grevei generale organizată de cele mai importante confederaţii sindicale, informează Mediafax.

Potrivit unor surse din cadrul sindicatelor, 50.000 de persoane au manifestat la Milano, 70.000 la Torino, 40.000 la Roma, 50.000 la Napoli, 15.000 la Palermo, în contextul în care aproape 50 de manifestaţii în total urmează să fie organizate vineri în Italia. Forţele de ordine nu au prezentat estimări cu privire la numărul manifestanţilor.

La Roma, manifestanţii au dat drumul în aer mai multor baloane cu imaginea premierului Matteo Renzi, având nasul lui Pinocchio, iar manifestaţia s-a încheiat vineri după-amiază.

Greva a fost lansată la apelul principalei confederaţii italiene CGIL (stânga) şi susţinută de UIL (moderată). O a treia confederaţie, UGL (dreapta), mai mică, s-a alăturat grevei, în timp ce CISL (catolică, moderată) nu a dorit să participe, considerând că în contextul actual protestul este contraproductiv.

Numeroase sectoare din domeniul public şi privat au fost afectate de grevă, în special transporturile.

Sute de zboruri au fost anulate sau reprogramate, în timp ce mijloacele de transport în comun au asigurat serviciile minime pentru cetăţeni.

Principala nemulţumire a sindicatelor vizează „Jobs Act”, reforma pieţei muncii dorită de Matteo Renzi pentru a încuraja angajările. Legea, adoptată săptămâna trecută, prevede facilitarea concedierilor, reducerea drepturilor şi protecţiei angajaţilor în primii ani de contract. De asemenea, sindicatele denunţă proiectul de buget pentru 2015, apreciind că măsurile de relansare a economiei sunt insuficiente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.