NATO acuză Rusia că nu vrea să discute despre activitatea sa militară

Share:

NATO a acuzat vineri Rusia că nu dă dovadă de „niciun interes pentru un dialog veritabil”, în contextul în care Alianţa Nord-Atlantică îi întinde mâna să reia contactele militare pe fundalul unor survolări de către ruşi a Mării Baltice.

NATO anunţă în mod regulat o intensificare a activităţii ruseşti în apropierea frontierelor Alianţei, în special survolări ale Mării Baltice de către avioane militare care sunt interceptate frecvent de avioane de vânătoare aliate staţionate în regiune, informează Mediafax.

Duminică, noi survolări, cu avioane capabile să transporte bombe nucleare, au fost constatate de către NATO, care a anunţat prezenţa a „peste 30” de avioane ruseşti în spaţiul aerian al Balticii în decurs de doar câteva zile.

Niciun contact la nivel înalt între militari nu a avut loc cu această ocazie. „Nu există comunicare între autorităţile militare NATO şi şeful Statului Major rus (Valeri Gherasimov) din mai, însă aceste linii sunt deschise”, a declarat vineri pentru AFP căpitanul Dan Termansen, un purtător de cuvânt al preşedintelui Comitetului Militar NATO.

 „Este nevoie de doi ca să porţi un dialog, iar până acum Rusia nu a dat niciun semn de interes faţă de un dialog veritabil şi nu a revenit la respectarea dreptului internaţional, obligaţiilor şi responsabilităţilor sale internaţionale”, a comentat Oana Lungescu, o purtătoare de cuvânt a NATO, contactată de AFP.

NATO a întrerupt în aprilie orice cooperare parctică cu Rusia, ca reacţie faţă de anexarea Crimeei de către Moscova, în martie.

Săptămâna trecută, miniştrii statelor membre NATO reuniţi la Bruxelles au convenit că, în această „perioadă de tensiuni”, este necesară reluarea „comunicării regulate între militarii NATO şi Rusia în vederea evitării oricărui incident”, a subliniat Lungescu. „Autorităţile militare NATO este necesar să păstreze canalele de comunicare militară deschise şi să le utilizeze în caz de nevoie, pentru a evita eventuale neînţelegeri legate de activităţi militare”, subliniau ei.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atalntice Jens Stoltenberg a anunţat pe 20 noiembrie că peste 400 de avioane militare ruseşti au fost interceptate de avioane de luptă NATO anul acesta, reprezentând o creştere cu 50% faţă de anul trecut. În regiunea baltică, numărul interceptărilor s-a triplat, la peste 100. „De câteva zile observăm o activitate fără precedent a ruşilor, atât a Flotei la această mare, cât şi a aviaţiei, la Baltica şi în regiunea Kaliningrad”, a anunţat joi ministrul polonez al Apărării Tomasz Siemoniak. „Acest lucru ne îngrijorează. NATO se pregăteşte de o reacţie în acest sens”, a subliniat el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.