„Profu’ de religie”, pe scenă, la Craiova

0

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” va prezenta vineri, 12 decembrie, de la ora 18.00, în sala „I. D. Sîrbu”, spectacolul „Profu’ de religie”, de Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, care semnează şi scenografia.

Realizat după ce un fragment din piesă a fost declarat câştigător la cea de-a III-a ediţie a Concursului de proiecte pentru tineri regizori şi dramaturgi români iniţiat de Naţionalul craiovean, spectacolul îi are în distribuţie pe Marian Politic, Romaniţa Ionescu, Cătălin Vieru, Raluca Păun şi Dragoş Măceşanu. „Profu’ de religie” abordează felul în care adevărul poate fi interpretat și manipulat în diverse feluri astfel încât sensul său devine relativ. Credința într-un adevăr unic se sparge în zeci de bucăți. La ora de religie (în România, religia e facultativă, elevii pot opta pentru o altă disciplină), profesorul le cere elevilor să spună care este definiția adevărului; de aici pornește o adevărată dispută și controversă: una dintre eleve, Mara, cu o imaginație peste media clasei, susține că adevărul este relativ și că fiecare om își are adevărul său.

După ora de religie, când Mara nu a putut să-și impună punctul de vedere, o convinge pe una dintre colegele sale, Anca, de faptul că profesorul de religie a atins-o într-un mod necuviincios pe genunchi. Este felul în care un copil își ia revanșa asupra autorității, plutind între fantezia personală și realitatea mistificată. Anca nu a văzut de fapt ceea ce s-a întâmplat sau ceea ce nu s-a întâmplat, dar se lasă convinsă și chiar manipulată de Mara să redea faptele povestite dirigintelui clasei. Familiile copiilor îngroașă confuzia, iar mass-media, din dorința de a da evenimentului propriu-zis un grad de veridicitate, va produce tulburări și confuzii în plus. Reacția adulților potențează negativ confuzia copiilor într-o lume în care adevărul și minciuna se subminează reciproc. Este războiul tuturor contra tuturor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.