Filme de Ujică şi Radu Muntean, proiectate la Barcelona

0

„Videogramele unei revoluţii”, de Harun Farocki şi Andrei Ujică, „Hîrtia va fi albastră”, de Radu Muntean, şi „Marele jaf comunist”, de Alexandru Solomon, se numără printre filmele care vor fi proiectate, începând din 21 decembrie, la Barcelona, în programul „Sfârşitul unei dictaturi: Ceauşescu”.

În decembrie se împlinesc 25 de ani de la Revoluţia Română din 1989 şi de la căderea regimului comunist. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român (ICR) şi Cinemateca din Catalonia organizează programul de filme „Sfârşitul unei dictaturi: Ceauşescu, România, 1989”.

Selecţia include opt lungmetraje care vor putea fi vizionate în perioada 21 decembrie 2014 – 30 ianuarie 2015, la Cinemateca din Catalonia, informează ICR.

Astfel, pe 21 decembrie, la ora 19.00, regizorul Andrei Ujică va prezenta filmul „Videogramele unei revoluţii”, cu ocazia inaugurării evenimentului. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere, cu participarea regizorului, a jurnalistului Ignacio Vidal Folch, corespondent al ziarului El País, în Europa de Est, în 1989, şi a lui Camil Ungureanu, lector universitar în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Pompeu Fabra.De asemenea, pe 22 decembrie, regizorul Andrei Ujică va participa la o întâlnire cu studenţii şcolii de film Bande-à-Part, din Barcelona.

„Sfârşitul unei dictaturi: Ceauşescu, România, 1989” cuprinde şi filmele „Hîrtia va fi albastră”, de Radu Muntean, „A fost sau n-a fost?”, de Corneliu Porumboiu, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, de Andrei Ujică, „Marele jaf comunist”, de Alexandru Solomon, „Afacerea Tănase. Leapşa pe murite”, de Ionuţ Teianu, „Balanţa”, de Lucian Pintilie, şi „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, de Cătălin Mitulescu.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român şi Cinemateca din Catalonia, în colaborare cu Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi cu sprijinul Societăţii Autorilor Români din Audiovizual.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.