„Ida”, de Pawlikowski, cel mai bun film la premiile EFA

0

Lungmetrajul „Ida”, de Paweł Pawlikowski, a primit trofeul pentru cel mai bun film la cea de-a 27-a gală a premiilor Academiei de Film Europene (EFA), care a avut loc sâmbătă, la Riga, în Letonia.

În filmul „Ida”, o coproducţie Polonia-Franţa, cineastul Pawel Pawlikowski prezintă în alb-negru portretul unei fetiţe poloneze orfane de la începutul anilor 1960. După ce a crescut într-o mănăstire, protagonista peliculei începe să se îndoiască de propria credinţă.

De altfel, „Ida” a fost marele câştigător al ediţiei din acest an a premiilor EFA, adjudecându-şi cinci premii, inclusiv la categoriile „cel mai bun regizor european” (Paweł Pawlikowski), „cel mai bun scenarist” (Rebecca Lenkiewicz şi Pawel Pawlikowski), premiul Carlo Di Palma pentru cel mai bun director de imagine (Lukazs Zal şi Ryszard Lenczewski) şi premiul publicului pentru cel mai bun film european.

Pelicula „Ida” este propunerea Poloniei la premiile Oscar de anul viitor, la categoria „cel mai bun film străin”.De asemenea, lungmetrajul regizat de Paweł Pawlikowski este nominalizat la premiile Globurile de Aur la categoria „cel mai bun film străin” şi se află pe lista scurtă a finaliştilor pentru premiul LUX decernat de Parlamentul European, pe 17 decembrie, la Strasbourg.

Lungmetrajul „Winter Sleep”, realizat de regizorul turc Nuri Bilge Ceylan, care a câştigat marele trofeu Palme d’Or, la cea de-a 67-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, nu a primit niciun premiu la gala premiilor Academiei de Film Europene, fiind nominalizat la categoriile „cel mai bun film european”, „cel mai bun regizor european” şi „cel mai bun scenarist”.

Cea de-a 27-a gală de decernare a premiilor EFA a avut loc, sâmbătă seară, la Riga, şi a fost prezentată de vedeta de televiziune Thomas Hermanns.

Premiile EFA sunt considerate Oscarurile europene. Aceste distincţii sunt decernate anual de Academia de Film Europeană celor mai bune producţii cinematografice de pe continent realizate în anul precedent.

Câştigătorii premiilor EFA 2014 au fost desemnaţi pe baza voturilor exprimate de cei peste 2.900 de membri ai Academiei de Film Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.