Partidul premierului Shinzo Abe a câștigat alegerile din Japonia

0

Partidul premierului Japoniei Shinzo Abe a câştigat scrutinul legislativ anticipat desfăşurat duminică, relatează presa niponă, citată de AFP.

Potrivit estimărilor anunţate de postul NHK, Partidul Liberal Democrat (PLD, de dreapta) a obţinut între 275 şi 306 dintre cele 475 de locuri ale Parlamentului, menţinând astfel majoritatea confortabilă de două-treimi împreună cu aliatul de centru Komeito (31-36 de locuri).

Victoria formaţiunii lui Shinzo Abe nu reprezintă o surpriză. Partidul Democrat din Japonia (PDJ, centru-stânga) se clasează pe locul al doilea, obţinând între 61 – 87 de locuri.Peste 105 milioane de japonezi au fost chemaţi duminică la urne în scrutinul parlamentar anticipat convocat de premierul Shinzo Abe.

Pe de altă parte, Fitch Ratings a pus zilele trecute sub supraveghere negativă calificativele pentru datoriile Japoniei, la o săptămână după ce agenţia de evaluare Moody’s a retrogradat ratingul ţării cu o treaptă, invocând incertitudini privind capacitatea autorităţilor de la Tokyo de a reduce deficitul fiscal.

Japonia, a treia mare economie la nivel mondial, beneficiază din partea Fitch de un calificativ ‘A+’ pentru datoriile pe termen scurt şi ‘F1+’ pentru cele pe termen scurt. Ratingul Japoniei a fost confirmat la ‘AA+’, se arată într-un comunicat al Fitch. Agenţia de evaluare financiară estimează că va lua o decizie în privinţa confirmării sau retrogradării calificativelor Japoniei pentru datoriile pe termen lung şi scurt în prima jumătate a anului viitor, după analizarea strategiei fiscale pe 2015 şi a prognozelor privind evoluţia economică.

Fitch consideră că decizia guvernului japonez de a amâna creşterea cotei de TVA cu un an şi jumătate, până în aprilie 2017, va face imposibilă atingerea obiectivului privind reducerea deficitului primar la 3,3% din PIB în anul fiscal 2015/2016.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.