Partidul premierului Shinzo Abe a câștigat alegerile din Japonia

0

Partidul premierului Japoniei Shinzo Abe a câştigat scrutinul legislativ anticipat desfăşurat duminică, relatează presa niponă, citată de AFP.

Potrivit estimărilor anunţate de postul NHK, Partidul Liberal Democrat (PLD, de dreapta) a obţinut între 275 şi 306 dintre cele 475 de locuri ale Parlamentului, menţinând astfel majoritatea confortabilă de două-treimi împreună cu aliatul de centru Komeito (31-36 de locuri).

Victoria formaţiunii lui Shinzo Abe nu reprezintă o surpriză. Partidul Democrat din Japonia (PDJ, centru-stânga) se clasează pe locul al doilea, obţinând între 61 – 87 de locuri.Peste 105 milioane de japonezi au fost chemaţi duminică la urne în scrutinul parlamentar anticipat convocat de premierul Shinzo Abe.

Pe de altă parte, Fitch Ratings a pus zilele trecute sub supraveghere negativă calificativele pentru datoriile Japoniei, la o săptămână după ce agenţia de evaluare Moody’s a retrogradat ratingul ţării cu o treaptă, invocând incertitudini privind capacitatea autorităţilor de la Tokyo de a reduce deficitul fiscal.

Japonia, a treia mare economie la nivel mondial, beneficiază din partea Fitch de un calificativ ‘A+’ pentru datoriile pe termen scurt şi ‘F1+’ pentru cele pe termen scurt. Ratingul Japoniei a fost confirmat la ‘AA+’, se arată într-un comunicat al Fitch. Agenţia de evaluare financiară estimează că va lua o decizie în privinţa confirmării sau retrogradării calificativelor Japoniei pentru datoriile pe termen lung şi scurt în prima jumătate a anului viitor, după analizarea strategiei fiscale pe 2015 şi a prognozelor privind evoluţia economică.

Fitch consideră că decizia guvernului japonez de a amâna creşterea cotei de TVA cu un an şi jumătate, până în aprilie 2017, va face imposibilă atingerea obiectivului privind reducerea deficitului primar la 3,3% din PIB în anul fiscal 2015/2016.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.