Filmul ”Conducta”, premiat la Havana

0

Filmul cubanez „Conducta”, regizat de Ernesto Daranas, a câștigat duminică premiul Coral, cel mai mare premiu al celei de-a 36-a ediții a Festivalului de cinematografie latino-americană de la Havana, transmite luni AFP.

Juriul, prezidat de regizorul bolivian Juan Carlos Valdivia, a optat pentru „Conducta” pentru „forța lui emoționantă”, potrivit textului rostit la ceremonia desfășurată la cinematograful „Chaplin” din capitala Cubei.

Filmul prezintă povestea lui ‘Chala’, un băiat de 11 ani care trăiește la Havana cu mama lui toxicomană și antrenează câini de luptă. Când învățătoarea cu care avea o relație specială lipsește, fiind bolnavă, el este trimis la o școală pentru copii cu probleme.

Al doilea film al lui Ernesto Daranas (după „Los dioses rotos”, 2009), distins deja la alte competiții și care reprezintă Cuba la premiile Oscar și Goya, a obținut și premiul pentru interpretare masculină, atribuit tânărului Armando Valdes (‘Chala’). „Conducta” s-a numărat printre favoriți, alături de filmul argentinian ‘Relatos Salvajes’ al lui Damian Szifron, care a obținut premiile pentru cel mai bun regizor și cel mai bun montaj. Premiul pentru cea mai bună actriță a răsplătit prestația Geraldinei Chaplin în „Dolares de arena”.

Premiul de onoare Coral i-a fost atribuit în acest an actorului Benicio del Toro. În afara concursului a fost prezentată pelicula „Escobar: paradisul pierdut”, în care îl interpretează pe Pablo Escobar, baronul drogului ce a a însângerat Columbia în anii 1980. Actorul american Matt Dillon a prezentat pe scenă premiul publicului, acordat primului film regizat de cubaneza Marilyn Solaya, ‘Vestido de novia’.

Ediția din acest an a festivalului i-a adus un omagiu scriitorului Gabriel Garcia Marques, mort în aprilie 2014, la 87 de ani. Creator al Școlii internaționale de cinema și televiziune (EICTV) de la San Antonio de los Banos (aproape de Havana) și prieten apropiat al lui Fidel Castro, scriitorul columbian a fost unul din principalii promotori ai acestui festival, a cărui primă ediție a avut loc în 1979.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.