Scandal în Parlament

Share:

Grupurile parlamentare ale PNL și PDL au cerut luni întreruperea ședinței plenului reunit al Parlamentului pentru audierea în comisii a lui Daniel Constantin și Liviu Dragnea, propuși ministru al Agriculturii, respectiv al Dezvoltării Regionale, informează Agerpres.

Deputatul PNL Mihai Voicu a cerut luni în plen întreruperea ședinței Parlamentului și audierea lui Daniel Constantin și a lui Liviu Dragnea în comisiile de specialitate.

„În opinia noastră, ar fi fost necesare audieri în comisiile de specialitate pentru domnii miniștri Daniel Constantin și Liviu Dragnea pentru că aceștia se află în situația de a li se fi schimbat structura ministerelor la care sunt propuși”, a spus Voicu, prezentând ca argument scrisoarea transmisă Legislativului de premierul Victor Ponta în martie, când Daniel Constantin a fost audiat în comisii primind titulatura de vicepremier.

El a spus că nu există niciun argument pentru care să nu fie parcursă procedura audierii în cazul celor doi în contextul în care li s-a retras calitatea de vicepremier.”Propunerea grupului PNL este întreruperea ședinței de plen, convocarea comisiilor de specialitate, respectiv Comisia de agricultură și Comisia de administrație, audierea celor doi candidați și în situația unui vot favorabil revenirea în plen cu respectarea întregii proceduri constituționale. Nici politic nu pot să înțeleg de ce doi oameni cu experiență politică, bazându-se pe o majoritate care pare a fi pe moment consistentă, se feresc de o audiere în comisie”, a arătat Voicu.

Președintele Camerei, Valeriu Zgonea, a precizat că această discuție nu aparține Guvernului și premierului, ci Birourilor permanente.”S-a considerat că dl ministru Daniel Constantin și dl ministru Liviu Dragnea au fost audiați pentru calitățile pe care le au, acelea de miniștri de portofolii. Singura chestiune care diferă față de martie este că s-a restrâns prin procedură numărul de funcții de vicepremier. Nu putem să audiem un ministru care a fost audiat acum câteva luni în comisiile de specialitate, a trecut prin votul plenului, să-l audiem peste șase luni fără să i se schimbe portofoliul sau fără ca nominalizarea să fie alta. Ar fi un vot dublu dat de Parlament. Este o chestiune de principiu pe care nu putem să o încălcăm”, a intervenit Zgonea, precizând că propunerea PNL nu poate fi supusă la vot.

În context, liderul deputaților PDL, Tinel Gheorghe, a susținut că aceste chestiuni invocate cu privire la procedura solicitată de cele două grupuri nu au nicio legătură cu legea și Constituția. „Încercați să mergeți pe o procedură care, după părerea noastră, poate fi atacată la CCR”, a spus Tinel Gheorghe.

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a explicat că Birourile permanente au decis în legătură cu procedura.”Diferența din martie (…) este că atunci dl Daniel Constantin a primit o funcție pentru care a fost audiat, iar acum a pierdut o funcție și nu am auzit în viața mea să fie audiat cineva care pierde o funcție”, a afirmat Nicolicea.

În contextul acestor discuții despre procedură, liderul PNL din Cameră, George Scutaru, a afirmat că Puterea a comis un abuz.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.