Filmul evenimentelor în cazul atacului de la Sydney

Un bărbat înarmat a luat luni ostatici clienţi şi angajaţi ai unei cafenele din Sydney, incidentul soldându-se cu trei morţi, inclusiv autorul luării de ostatici, şi şase răniţi, relatează AFP, care prezintă filmul evenimentelor.

– luni, ora locală 9.45 (00.45, ora României): 17 persoane sunt luate ostatice în Lindt Chocolat Cafe, în Sydney.

– 10.30: Sute de poliţişti încercuiesc zona. Autorul luării de ostatici, identificat ulterior drept Man Haron Monis, în vârstă de 50 de ani, îi impune pe ostatici că afişeze la fereastra cafenelei un steag negru având o inscripţie vizibilă parţial cu litere arabe.

– 12.30: Premierul australian Tony Abbott convoacă Comitetul de Securitate naţională.

 – 15.46: Trei persoane au ieşit în fugă din cafenea. La puţin timp după aceea, din clădire au ieşit alte două persoane.

– Poliţia anunţă că este „în contact” cu autorul luării de ostatici, dar nu ştiu care sunt motivaţiile acestuia. Presa relatează că el a cerut să discute cu premierul Australiei şi să i se ofere un steag al organizaţiei Stat Islamic (SI).

– Peste 40 de organizaţii musulmane australiene au condamnat luarea de ostatici din cafeneaua din Sydney, unde a fost desfăşurat un steag islamic. Ele au denunţat un „act reprobabil”.

– marţi, ora 2.18: poliţişti de elită iau cu asalt clădirea unde sunt ţinuţi ostaticii. Potrivit unor martori, s-au auzit focuri de armă şi mai mulţi ostatici au fugit.

– 2.50: Poliţia a anunţat pe contul său de Twitter că luarea de ostatici s-a încheiat după mai mult de 16 ore. Ea menţionează că atacul comis la cafeneaua Lindt este un „act izolat”.

– 5.44: poliţia confirmă moartea a doi ostatici, un bărbat în vârstă de 34 de ani şi o femeie de 38 de ani. Mai multe persoane au fost rănite.

– 8.30: Tony Abbott declară că uutorul luării de ostatici din Sydney era „obsedat de extremism” şi „suferea de instabilitate mentală”.

– În apropiere de locul tragediei sunt depuse flori. Drapelele sunt coborâte în bernă la toate clădirile guvernamentale din statul New South Wales.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.