Guvernul Ponta 4. Aceeași Mărie, cu altă pălărie!

0

Noul Guvern Ponta a intrat „în pâine”. Cu același premier, perdant la alegerile prezidențiale, cu Oprea, cu Dragnea, cu Rus, cu Dușa, cu Constantin, cu mulți alți miniștri care își vor continua mandatele, deși prestația lor a fost cu mult sub așteptări. Au ieșit de la guvernare liderii UDMR, au intrat profitorii din pseudo-partidul liberal al lui Tăriceanu. Guvernarea Ponta va arăta ca și până acum. Plină de bâlbe, de iresponsabilitate, de umilință la adresa celor care au dat pe 16 noiembrie un puternic vot de blam lui Ponta și PSD. Să ne aducem aminte cum la referendumul din iulie 2012, liderii USL, la acea dată cu același Ponta în prim-plan, cereau demisia lui Băsescu, cel contestat de milioanele de români. În decembrie 2014, cu Ponta, cel care a primit un vot de blam de la peste șase milioane de români, cum rămâne?

Din păcate, pesediștii nu au nimic în comun cu decența. Mimează neconvingător smerenia politică, încercând să arate că au înțeles mesajul primit de la români. Realitatea este, însă, alta. Ponta și pesediștii nu au înțeles nimic din umilința votului din 16 noiembrie. Aruncă vinovăția unul în spatele celuilalt, o gașcă politică în spatele alteia. Se plătesc polițe, se elimină și chiar exclud din partid adversari incomozi, se caută soluții pentru menținerea, prin orice mijloace, la guvernare. Pesediștii refuză să facă o altfel de politică. O altfel de guvernare. Sunt incapabili să se plieze pe interesul național, să răspundă așteptărilor populației. Mai aruncă câțiva lei către o categorie socială sau alta crezând că în acest mod mai pot convinge pe cineva. Se înșeală amarnic!

Obsesia cu care Ponta își apără funcțiile de președinte al PSD și premier arată foarte clar calitatea umană a celui ce se visa președintele României. Ponta știe că în cazul în care va pierde mandatul de premier cariera sa politică se va termina rapid. Va ajunge un biet deputat, exclus din toate jocurile puterii de la vârful PSD. Toți cei care îi jurau și continuă să îi jure fidelitate și susținere politică vor sări automat în barca noului președinte. Și vor fi primii care îi vor lua capul (politic) lui Ponta.

Guvernarea Ponta 4 nu reprezintă, în niciun caz, un alt mod de guvernare, ci o continuitate, trasă la indigo, a celor trei de până acum. Ponta, PSD și aliații lor conjuncturali asta știu să facă. Doar asta știu să facă. Să simuleze în continuare o guvernare decentă, eficientă. Rezultatele vor lipsi și de această dată cu desăvârșire. Pe de altă parte este greu de spus cât de lungă va fi „durata de viață” a acestui nou guvern. Personal, am dubii mari că pesediștii se vor menține la guvernare până la alegerile din 2016. Majoritatea de care se bucură (încă) în Parlament devine din ce în ce mai firavă. Nu este exclus ca o moțiune de cenzură să treacă peste doar câteva luni. Totul depinde, însă, de președintele Iohannis, de modul în care acesta va dori să grăbească trecerea prin Parlament a unui guvern PNL.

Sunt convins, însă, că pentru o jumătate de an, cel puțin, premierul Ponta va avea instituțional o relație de subordonare față de președintele Iohannis. Nu îi va ieși din cuvânt cel puțin până apele din PSD se vor liniști. Apoi, nu este exclus ca surprizele să reapară…

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.