Senatorii dublează indemnizațiile persoanelor persecutate politic

0

Senatul a adoptat, luni, un proiect de lege iniţiat de Guvern prin care indemnizaţiile acordate persoanelor persecutate politic de dictatura instaurată din 6 martie 1945 se vor dubla de anul viitor, se arată într-un comunicat de presă, transmite Agerpres.

„Senatul a aprobat un proiect de Lege iniţiat de Guvern care stabileşte majorarea cu 100% a cuantumului drepturilor persoanelor persecutate din motive politice, precum şi a celor deportate în străinătate sau foştilor prizonieri, potrivit Decretului-lege nr. 118/1990″, se arată în comunicat.
Potrivit noilor prevederi, persoanele persecutate sau deportate vor primi 400 lei pentru anul de detenţie/prizonierat/deportare/ şi 200 lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitale psihiatrice sau de domiciliu obligatoriu. De asemenea, soţiile urmaşe vor primi o indemnizaţie lunară de 400 lei.”Aceste măsuri nu compensează suferinţa pe care au trăit-o aceste persoane ci reprezintă gesturi reparatorii minime pe care suntem datori să le facem. Recunoaştem astfel curajul de care au dat dovadă aceşti oameni în perioade extrem de dificile”, a declarat senatorul PSD Gabriela Firea.
Potrivit datelor Ministerului Muncii, numărul de beneficiari este 45.280 persoane, din care 19.856 soţi urmaşi/soţii urmaşe, 22.424 foşti deportaţi şi 3.000 foşti deţinuţi politici.
Proiectul de lege pentru modificarea Decretului-Lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri a fost adoptat cu 117 voturi ‘pentru’, zero ‘împotrivă’ şi o abţinere, iar Senatul este prima cameră sesizată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.