Castelul Corvinilor (Huniazilor), în topul „castelelor de poveste”!

Share:

Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor, cunoscut ca resedinta a familiei Corvin, ocupa locul unei cetati donate de regele Sigismund de Luxemburg lui Voicu Hunyadi in anul 1409, insa cel care a demarat constructia actualului castel este fiul acestuia, Iancu de Hunedoara – voievod al Transilvaniei in perioada anilor 1441-1456 si erou al victoriei asupra turcilor in 1456 la Belgrad.

Castelul Corvinilor a fost extins de-a lungul timpului de catre urmasii acestuia printre care si fiul sau, Matei Corvin, devenind unul dintre cei mai de seama regi maghiari, incoronat in anul 1457 dupa moartea regelui Laszlo. Castelul trece in anul 1605 in posesia familiei Bethlen, care a adus elemente renascentiste castelului. Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut de patru piloni masivi de piatra, plasati în albia pârâului Zlasti, lasand în urma curtea husarilor si nisa ce adaposteste statuia Sf. Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor si al trecererilor peste apa. Primul obiectiv major este Turnul nou de poarta, de forma rectangulara, turn care impresioneza prin masivitate, în zona parterului având aspectul unui spatiu boltit, fiind remarcata prezenta locului de garda, unde este si o vatra de foc, aici aflandu-se la acest moment casa de bilete. De aici se ajunge, cu usurinta, în închisoarea castelului, care pastreaza o usa masiva de lemn. Loggia Matia se afla la iesirea din Turnul nou de poarta, în partea stânga, fiind considerata cea mai timpurie manifestare, în domeniul arhitecturii, a Renasterii. La etajul loggiei se mai pastreaza unica pictura laica în fresca din Transilvania acelei perioade, precum si Camera de Aur, spatiu de adaposteste expozitia „Obiecte din colectiile Muzeului Castelul Corvinilor Hunedoara”. Capela este plasata pe latura estica a castelului, accesul aici fiind posibil prin scara interioara a Loggiei Matia, ajungându-se în tribuna capelei.

Monumentul are un farmec aparte datorat stilurilor de constructie diverse, a prezentei unor inovatii în plan militar si civil, precum si vietii tumultoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani. Castelul Corvinilor impresioneaza prin prezenta sa, ce domina orasul Hunedoara, iar pentru cei atrasi de evul mediu, castelul reprezinta un monument singular in Romania si printre cele mai atractive din spatiul european.

Muzeul Castelul Corvinilor Hunedoara s-a aflat pana in anul 1990 sub tutela Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva, dupa aceasta data devine institutie independenta, sub coordonarea Primariei Hunedoara.
 Camera domnitelor, se afla plasata la primul nivel al Turnului nou de poarta, deasupra coridorului de intrare în castel. Initial, a fost doar un nivel de aparare în acest turn, iar în secolul al XVII-lea este tranformat în camera de zi pentru doamnele din castel. Aici se poate vedea un set de mobilier apartinând secolului al XIX-lea, stilului eclectic, compus dintr-o masa, servanta, dulap.
De aici, traversand Scara spirala, se intra in Sala Dietei, plasata la etajul Palatului Mare, construita in stil gotic, interiorul ei fiind modificat radical in sec. XVII in vremea lui Gabriel Bethlen, prin demontarea întregii arhitecturi gotice de piatra, si compartimentarea ei cu incaperi cu functionalitati diverse.
 Revenind in curtea interioara, circuitul continua cu vizitarea fântânii, care este însotita de prezentarea unei inscriptii, plasate pe unul dintre contrafortii capelei. De aici se viziteaza terasa de artilerie, usor modificata in secolul al XIX-lea, de unde se deschide o frumoasa perspectiva spre groapa ursilor, palatul nordic, capela si curtea fantanii, dar si spre orasul contemporan. Ultimul obiectiv este Sala Cavalerilor, una din cele mai interesante spatii laice din Transilvania sec XV.
 Aici functioneaza expozitia de tehnica militara, cu piese care ocupa o perioada cronologica extinsa (secolele XIV-XIX). Aici se poate vedea o inscriptie legata de momentul constructiei acestei sali.
 Din expozitie se iese prin expozitia de etnografie, se coboara pe o scara de lemn spre primul nivel al Palatului sudic, în atelierele mestesugaresti care deserveau administratia miniera. De aici se iese din nou în curtea interioara a castelului, iar în partea dreapta se intra pe coridorul de la parterul Turnului vechi de poarta, un turn de forma rectangulara, prevazut cu doua niveluri de aparare. Turnul vechi de poarta a fost pictat în fresca în vremea regelui Matia, urme din aceasta înca fiind vizibile pe latura nordica.
Acces: Se poate face prin intermediul DE 7 pana in dreptul localitatii Santuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo urmand DN 68 B pana in orasul Hunedoara. Intrarea se face dinspre localitatea Santuhalm urmand bulevardele Traian, Republicii si Libertatii. Punctul terminus este Primaria orasului, iar de acolo urmand strada Constantin Bursan, va intampina silueta castelului.

Monumentul este situat în Romania, in partea sud-vestica a Transilvaniei, in centrul judetului Hunedoara, în partea sud-vestica a orasului, pe ultimele ramificatii estice ale muntilor Poiana Rusca.

Legenda corbului

Pe blazonul familiei Corvinilor este un corb care ține în cioc un inel de aur. Legenda spune ca Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg (rege al Ungariei la vremea respectivă) și a unei femei pe nume Elisabeta din Țara Hațegului. Pentru a nu exista discuții pe marginea acestui fapt, regele ar fi aranjat o căsătorie între aceasta și Voicu (un viteaz din zonă). Pentru a fi recunoscut copilul când merge la curtea regală Sigismund de Luxemburg i-a dăruit și un inel de aur.

Insă inelul de aur a fost într-o zi furat de către un corb. După multe peripeții Ioan de Hunedoara a recuperat inelul insă povestea a fost aflată și de rege care a hotărât să facă din corbul cu inelul in cioc un element din blazonul familiei Corvinilor.

Legenda fântânii

In curtea castelului nu departe de capelă se află o fântână adâncă de 30 de metri despre care se spune că ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, în schimbul promisiunii că vor fi eliberați dacă vor ajunge la stratul de apă. După 15 ani , când au terminat fântâna, stapâni castelului nu s-au ținut de promisiune. Legenda spune că inscripția de pe zidul fântânii inseamnă „Apă aveți, dar suflet, nu„. În realitate, inscripția se traduce astfel „Cel care a scris această inscriptie este Hasan, care trăiește ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică„.

Matei Corvin dăruiește cetatea lui Ioan Corvin după care urmează o perioadă în care se succed o serie de proprietari care dețin castelul pentru intervale limitate de timp. Unul din proprietarii care au efectuat transformări (1618-1623) la construcția originală este principele Transilvaniei, Gábor Bethlen care a construit două etaje pe aripa sudică și una pe aripa nordică. De a lungul  timpului Castelul Huniazilor a fost devastat de mai multe incendii fiind restaurat de mau multe ori: 1870-1880 (cu sprijinul arhitecților Steindl Imre și Schulek Frigyes), 1965-1970 și 1993-1995.

Surse: ropedia.ro; infogidromania.com;

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.