Donald Tusk cere UE o strategie pe termen lung în privința Rusiei

0

Uniunea Europeană (UE) trebuie să elaboreze o strategie pe „termen lung” în privinţa Rusiei, a afirmat joi noul preşedinte al Consiliului European, polonezul Donald Tusk.

„Avem nevoie de o strategie pe termen lung”, a declarat Tusk la finalul summitului european. „Aceasta va necesita planuri pe ani, nu doar pe săptămâni sau luni”, a spus el.

Donald Tusk a insistat asupra faptului că UE trebuie să aibă o „poziţie unită şi comună” în criza ucraineană şi faţă de Moscova, reafirmând că Rusia este în prezent „problema noastră strategică”.

Apreciind că Ucraina este „victima unei (…) invazii”, Tusk a afirmat că europenii trebuie „să meargă dincolo de un răspuns reactiv şi defensiv”. „Abordarea noastră trebuie să fie identică ambiţiilor şi potenţialului nostru. (…) Trebuie să ne regăsim încrederea în calitate de europeni şi să conştientizăm propria noastră forţă”, a spus el.”Când vorbim despre Rusia şi Ucraina, vorbim despre noi înşine, despre ce înseamnă UE, despre ce este adevărata dimensiune a solidarităţii noastre”, a declarat Tusk. „Suntem pregătiţi să sacrificăm ceva pentru a fi uniţi?”, a întrebat el.”Vom continua să condamnăm tot mai viguros posibila” atitudine a Rusiei, a dat asigurări la rândul său preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Dar „sunt convins că trebuie să lăsăm deschis canalul dialogului şi dezbaterii cu Rusia”, a subliniat el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.