Manevre de amploare ale Iranului, la finele anului

0

Iranul va efectua la sfârşitul lui decembrie manevre militare de amploare desfăşurate până în Golful Aden, a anunţat joi comandantul Marinei, cerând ca forţele străine să „părăsească zona” pentru a evita producerea vreunui incident.

„Aceste manevre, denumite Mohammad Rassoul Allah (Mohammed, mesagerul lui Allah), vor avea loc în perioada 25-31 decembrie, între Strâmtoarea Ormuz şi Paralela 10 Nord, mai sus de Golful Aden”, a spus amiralul Habibollah Sayari, citat de agenţia oficială Irna. Vaste teritorii din provinciile Sistan-Baluchestan şi Hormozgan (sud-est) vor face parte de asemenea din zona de manevre. „Capacitatea balistică a Iranului va fi expusă în cursul acestor exerciţii, cu lansarea unor rachete” de diferite tipuri şi utilizarea mai multor modele de avioane fără pilot, a adăugat el.

 El le-a cerut forţelor străine să „părăsească zona” în timpul exerciţiilor, pentru a evita producerea vreunui incident, subliniind, totodată, că aceste manevre nu vor reprezenta vreun „pericol pentru forţele străine stabilite în Golful Persic”, o aluzie la Flota a V-a americană, instalată în Bahrain.

Aceste exerciţii vor avea loc într-o zonă de 2,2 milioane de metri pătraţi, potrivit Irna. Este pentru prima oară când Iranul anunţă desfăşurarea unor manevre atât de departe de frontierele sale.

Ultimele manevre navale ale Iranului datează din mai 2013. Teheranul nu a desfăşurat manevre militare de amploare de la alegerea preşedintelui moderat Hassan Rohani în iunie 2013.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.