Percheziții la Primăria Sectorului 5, într-un dosar privind ajutoare ilegale

0

Procurorii Parchetului Bucureşti şi poliţiştii fac, vineri, 25 de percheziţii, între care şi la Primăria Sectorului 5, într-un dosar privind procedura de acordare a unor ajutoare sociale, în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu, trafic şi cumpărare de influenţă.

Mii de bucureşteni ar fi primit ilegal ajutoare sociale, cu sprijinul unor persoane care spuneau că au relaţii la Primăria Sectorului 5 şi le solicitau în schimbul intervenţiilor între 100 şi 200 de lei din suma primită lunar de aceştia, au declarat pentru Mediafax surse judiciare. Potrivit surselor citate, în cauză ar fi implicate şapte sau opt persoane, care ar fi convins mai mulţi bucureşteni că au relaţii la Primăria Sectorului 5 şi le pot obţine ajutoare sociale.

În schimbul intervenţiilor pentru acordarea ajutoarelor sociale, aceste persoane solicitau aproape jumătate din banii încasaţi de beneficiari. Astfel, dintr-un ajutor social de 400 de lei, aceste persoane ar fi perceput între 100 şi 200 de lei lunar, au precizat sursele judiciare.

Suspecţii ar fi acţionat independent unul de celălalt şi ar fi avut zone diferite de influenţă.

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie a declarat că anchetatorii ridică documente şi au mandate de aducere pentru directori din Direcţia Socială, fără ca el să fie implicat, precizând s-ar putea să ceară DNA să verifice actele, ca să vadă dacă sunt vinovaţi sau dacă „sunt supăraţi Oprea şi Ponta”.

„Eu sunt la Primărie, în momentul de faţă, sunt cu câţiva avocaţi, vom face toate diligenţele necesare, în funcţie de ceea ce se întâmplă, către toate instituţiile care sunt în legătură cu Parchetul General şi cu Poliţia Capitalei, să se verifice acest mod de control care se face astăzi la Primărie. N-am nicio problemă. (…) Momentan se aşteaptă să se deschidă birourile, să se verifice documentele, să se ridice documente. Nu este o chestie nouă, nu s-a întâmplat pentru prima dată, am mai avut asemenea fenomene, nu înseamnă că se răsuceşte pământul cu susul în jos dacă se fac nişte controale sau se iau nişte documente. Eu vă pot asigura că toate documentele sunt în regulă şi nu este nicio problemă”, a declarat Vanghelie.

Primarul Sectorului 5 a precizat că, din ce a aflat de la anchetatori, există mandate de aducere pentru câţiva directori de la Direcţia Socială. Vanghelie a precizat că verificările nu au legătură directă cu el, Direcţia Socială fiind subordonată Consiliului Local. „Sunt bani care sunt din cadrul Consiliului Local, nu fonduri europene, nu are nicio legătură cu fondurile europene, cu nimica. Deci sunt fondurile noastre alocate bugetului Sectorului 5”, a mai spus Vanghelie.

Primarul a mai spus că toate direcţiile din Primărie sunt verificate anual de Curtea de Conturi şi, până acum, nu a fost semnalată nicio neregulă. „Cred că suspiciunile anchetatorilor au apărut de când m-am luat de domnul Ponta şi de domnul Oprea. Dacă mă cheamă un procuror, eu pot să spun că domnul Oprea este implicat în foarte multe intervenţii în justiţie, şi cu domnul Ponta”, a adăugat primarul Sectorului 5.

Marian Vanghelie a precizat că el nu are nicio problemă cu niciun control al anchetatorilor şi aceştia pot să verifice orice document, pentru că toate sunt în regulă. „Dacă o să fie cazul şi o să simt că ceva nu este în neregulă, este posibil să fac chiar o adresă către Direcţia Naţională Anticorupţie să preia şi documentele să le verifice, că e mai bine să le verifice instituţia cea mai abilitată din cadrul României pentru zona de corupţie, ca să vadă exact DNA dacă suntem vinovaţi sau nevinovaţi sau dacă într-adevăr sunt supăraţi domnul Oprea, cu domnul Ponta. Iar privitor la acest abuz, cred că o să fac o reclamaţie către Direcţia Naţională Anticorupţie asupra acestor doi oameni şi am foarte multe detalii să le dau Direcţiei Naţionale Anticorupţie despre aceste două personaje, în speţă domnul prim-ministru Victor Ponta şi domnul Gabriel Oprea, ministrul de Interne”, a spus Vanghelie, pentru televiziunea Digi 24.

Primarul Sectorului 5 a adăugat că anchetatorii au comunicat că ajutoarele pot fi date în continuare, precizând că „lumea nu trebuie să fie speriată”, pentru că beneficiarii vor primi sumele alocate.

Procurorii Parchetului Bucureşti şi poliţiştii fac, vineri, 25 de percheziţii, între care şi la Primăria Sectorului 5, într-un dosar privind procedura de acordare a unor ajutoare sociale, în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu, trafic şi cumpărare de influenţă.

Într-un alt dosar, în care sunt vizate fapte de spălare de bani şi evaziune fiscală cu un prejudiciu de 35 de milioane de lei, procurorii Parchetului Capitalei au făcut, în 4 septembrie, percheziţii la Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5. Peste o sută de percheziţii au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Bacău, Braşov, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Maramureş, Mureş, Olt, Satu Mare, Teleorman şi Vâlcea, la domiciliile unor suspecţi şi sediile unor firme din domeniul construcţiilor. În urma percheziţiilor au fost audiate peste 60 de persoane.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.