”Orașul câinilor”, în cinematografele românești

0

„Oraşul câinilor/ White God”, câştigătorul marelui premiu al secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2014 şi propunerea Ungariei la premiile Oscar 2015, va avea premiera în cinematografele din România pe 20 februarie, informează Parada Film.

Lungmetrajul în regia lui Kornél Mundruczó a fost prezentat în avanpremieră românească în închiderea festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, în cadrul unui eveniment special: spectatorii au avut acces în sala de cinema împreună cu patrupezii lor. Remarcat de critica internaţională drept „un thriller îndrăzneţ şi incisiv, sarcastic, dinamic şi ambiţios” (One Room with a View), „tulburător” (Variety), „o adevărată apocalipsă a câinilor” (The Guardian), „o parabolă feroce” (The New York Times), „Oraşul câinilor” este o alegorie despre rasism şi inegalitate socială în care câinii fără stăpân se coalizează împotriva oamenilor.

Scenariul filmului este inspirat dintr-o ştire reală a presei maghiare: încercarea eşuată a extremei dreapta de a vota o lege prin care stăpânii de câini ar fi impozitaţi diferit în funcţie de pedigriul patrupezilor. Taxe mari pentru metişi, taxe mai mici pentru câinii cu pedigri şi scutire de plată pentru rasele ungare. În „Oraşul câinilor”, Lili, o puştoaică de 13 ani, porneşte în căutarea câinelui Hagen, abandonat de tatăl ei după impunerea acestei legi.

Peste 250 de câini dresaţi timp de şase luni au participat la filmările pentru „White God”. Interpreţii lui Hagen, câinii Body şi Luke, au primit premiul Palm Dog la Festivalul de la Cannes.

Kornél Mundruczó este una dintre cele mai puternice voci ale cinema-ului contemporan. S-a remarcat la Festivalul de la Cannes încă de la lungmetrajul de debut, „Johanna” (secţiunea Un Certain Regard, 2005), apoi cu „Delta” (premiul FIPRESCI, competiţie, 2008) şi „Tender Son – The Frankenstein Project” (competiţie, 2010).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.