Iohannis intră în mocirla jocurilor politice

Share:

Alegerea Alinei Gorghiu în fruntea PNL (nu) surprinde. Din simplul motiv că politica postdecembristă a devenit o golăneală de cea mai joasă speță. Ludovic Orban, liberal cu state vechi în partid, a fost învins (categoric) de favorita președintelui ales al României, Klaus Iohannis. De altfel, era evident pentru oricine că Iohannis va decide numele noului lider liberal. Dacă Iohannis ar fi vrut că un anonim sau, mai rău, un penal din PNL să devină președintele partidului ar fi reușit fără probleme să își impună punctul de vedere. Situația este similară cu alegerile parlamentare din 2012, când USL, aflată pe valul încrederii electoratului, a reușit să câștige detașat alegerile parlamentare. Se spunea, pe bună dreptate atunci, că în cazul în care USL ar fi pus în colegiul X sau Y o maimuță, mascată sub un nume oarecare, aceasta ar fi ieșit parlamentar fără probleme în orice județ.

Nu o cunosc pe Alina Gorghiu. Legendele amoroase care o au în prim-plan sunt, însă, de notorietate. Ca și relațiile pe care le-a avut, de-a lungul anilor, cu diverși liberali. Din punctul meu de vedere, șefia unui partid de anvergura PNL este o căciulă mult prea mare pentru Gorghiu. Rămâne un mister cum în nici 48 de ore aceasta a reușit să ajungă lider al PNL. Există multe zvonuri în privința motivelor reale ale modului în care aceasta a ajuns președinte PNL, motive care nu au nimic în comun cu reformarea unui partid istoric precum PNL. Așa cum clamează Iohannis sau alți liberali „suspect de înțelegători”, chiar laudativi la adresa lui Gorghiu.

Am votat cu Iohannis la alegerile prezidențiale pentru că am crezut că va fi adeptul unei altfel de politici. Una în care competențele primează. O politică în interesul cetățenilor. Sunt dezamăgit de modul în care acesta a tras sforile în privința lui Gorghiu. Intrarea în mocirla politicii va avea un efect de bumerang pentru Iohannis. Dacă va prefera și pe viitor să ia decizii similare va pierde din ce în ce mai mult la capitolul „încrederea populației”. Am vorbit cu zeci de votanți ai săi și toți, la unison, sunt dezamăgiți de numirea (impunerea) Alinei Gorghiu la șefia PNL.

Dincolo de bârfe, de can-can-uri, realitatea tronează trufaș. La șefia PNL a ajuns Alina Gorghiu. A fost scoasă, din nou, de la naftalină placa uzată în interminabile discursuri politice a tinereții unui candidat sau altul ca argument suprem al numirii acestuia într-o demnitate publică sau într-o funcție importantă în partid. Tinerețea trebuie, însă, să fie suplinită de competență și moralitate. În caz contrar, rețeta este una a eșecului, dar și a disprețului față de cetățeni.

Iohannis a greșit fundamental. A intrat în jocuri politice mizere, preferând să gireze cu credibilitatea sa candidatura Alinei Gorghiu. Vorbim, totuși, de un partid istoric , puternic, de calibrul PNL. Un președinte de partid trebuie să fie, înainte de toate, o locomotivă a partidului. Iohannis a fost. Gorghiu poate fi?

Poate că scepticismul meu va fi demolat de anvergura politică, nedescoperită încă, a Alinei Gorghiu. Poate că Iohannis a avut un fler fantastic când a mers pe mâna acesteia. Sau poate că nu… Poate că Gorghiu a urmat doar „rețeta de succes” a Elenei Udrea în politică.

Dezamăgirea mea este, însă, Klaus Iohannis. Cel care, prin această decizie, a arătat românilor și liberalilor de rând că este un politician veritabil care seamână izbitor cu cei cărora le declara război în campania electorală. Toți cei din PNL și PDL care se amăgesc că Iohannis îi va duce spre o victorie categorică la alegerile locale și parlamentare din 2016, vor avea o mare surpriză, în condițiile în care Iohannis va continua cu acest tip de decizii. Cazul Emil Constantinescu este de notorietate, iar Iohannis ar trebui să îl studieze atent.

Nu Iohannis a câștigat scrutinul din 16 noiembrie, ci Ponta și implicit PSD le-au pierdut. Au fost sancționate drastic aroganța, disprețul, prostirea în față a milioanelor de români de către un partid plin de lideri penali care se credeau și încă se cred mai presus de lege. Dacă Iohannis nu va înțelege acest lucru, va reprezenta o altă dezamăgire uriașă care a irosit cu nonșalanță încrederea cu care a fost investit de milioane de români.Orice decizie politică sau de alată natură pe care o va lua în mandatul său îl poate salva sau îl poate afecta iremediabil. Din punct de vedere electoral.

Editorial de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.