Totul despre programul „prima maşină”

Share:

Cei care vor să-şi achiziţioneze un autoturism de 62.000 de lei (14.000 de euro) cu un împrumut contractat prin programul guvernamental vor avea de rambursat băncii aproape 69.000 de lei, iar rata lunară va fi de peste 1.100 de lei, timp de cinci ani.

Programul „Prima Maşină“, prin care statul va garanta jumătate din creditul contractat în vederea achiziţionării unui autoturism nou, ar fi trebuit să se lanseze la 1 noiembrie, însă băncile nu pot acorda nici acum acest tip de finanţare, întrucât nu există norme de creditare.

O simulare realizată de Finzoom.ro pe baza condiţiilor anunţate de Guvern arată că, în cazul unui autoturism de 62.000 de lei, un împrumut de 58.900 de euro va avea o dobândă anuală efectivă (DAE) de 6,57% şi o rată lunară de 1.115,57 lei. Guvernul a modificat, la jumătatea lunii noiembrie, proiectul privind programul guvernamental aprobat cu numai o lună în urmă şi, tot atunci, a stabilit normele de aplicare. Astfel au apărut noi condiţii pentru solicitantul creditului „Prima Maşină“, dar şi pentru autoturismul ce urmează să fie achiziţionat în cadrul programului.

La data solicitării creditului „Prima Maşină“, contractantul trebuie să declare pe propria răspundere că nu a mai deţinut în proprietate un alt autoturism nou. De asemenea, solicitantul finanţării trebuie să nu înregistreze restanţe la bugetul consolidat de stat şi la plata altor credite bancare. Împrumutul „Prima Maşină“ se acordă celor care au vârsta de minimum 18 ani. Solicitantul se obligă să nu înstrăineze autoturismul achiziţionat, fără acordul băncii, pe toată durata de valabilitate a garanţiei. Totuşi, există unele excepţii: preluarea creditului de către o altă persoană care îndeplineşte toate criteriile programului, achitarea integrală a împrumutului sau înlocuirea maşinii de către asigurător în cazul unei daune totale.

Solicitantul creditului „Prima Maşină“ are obligaţia, la momentul achiziţionării maşinii, să încheie o poliţă de asigurare CASCO, care acoperă cel puţin riscurile de avarii şi de furt, fără franşiză pentru daune totale de avarii sau furt, sau cu o franşiză de maximum 100 de euro (echivalent lei), pentru daunele parţiale de avarii sau furt. Această condiţie trebuie îndeplinită pe toată perioada de valabilitate a garanţiei. De asemenea, programul impune anumite condiţii şi pentru autoturismul ce urmează să fie cumpărat în cadrul programului guvernamental. Acesta trebuie să fie nou, produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, să fie achiziţionat de la o persoană juridică cu obiect de activitate în vânzarea de autoturisme, iar preţul maxim este de 62.000 de lei (50.000 de lei plus TVA), echivalentul a 14.000 de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.