Shinzo Abe, reales premier al Japoniei

0

Shinzo Abe a fost reales miercuri prim-ministru al Japoniei de către parlament, la zece zile după o victorie fără drept de apel a Partidului său Liberal-Democrat (PLD) în cadrul alegerilor legislative anticipate, relatează France Presse.

Candidat conservator fără un concurent real, Shinzo Abe a întrunit 328 de voturi din cele 470 exprimate în camera inferioară, ceea ce îl plasează pentru a treia oară în cariera sa la conducerea arhipelagului nipon. Această realegere era o simplă formalitate, PLD având 291 de deputați, iar aliatul său centrist — Noul Komeito — 35. Abe, al cărui partid domină Senatul, a fost susținut de toți membrii alianței și chiar de mai mulți parlamerntari decât aceștia.

El concura împotriva altor patru candidați care nu aveau — practic — nicio șansă. Cel de-al doilea clasat, Katsuya Okada, lider al Partidului Democrat din Japonia (PDJ, de centru stânga), a obținut 73 de voturi din partea deputaților și 61 din partea senatorilor.

Pe fondul unui absenteism record (aproximativ 48 %), Partidul Liberal Democrat (PLD) condus de Abe câștigase detașat în 14 decembrie alegerile legislative. Shinzo Abe ar urma să-și formeze guvernul în această miercuri, reconfirmând în funcții pe actualii miniștri cu excepția titularului la Apărare, potrivit presei. Akinori Eto ar urma să fie înlocuit prin Gen Nakatani, un bun cunoscător al problemelor securității naționale și ale luptei antiteroriste.

O ceremonie este prevăzută să aibă loc în prezența împăratului Akihito, care trebuie să valideze oficial componența guvernului, fără însă a avea vreun cuvânt de spus în această privință.

Shinzo Abe intenționează să continue politica lansată din decembrie 2012, data revenirii sale la putere după un prim mandat eșuat în perioada 2006-2007. Programul său este în principal economic pentru că șeful guvernului conservator a transformat scrutinul legislativ în referendum în care populația urma să se pronunțe pentru sau împotriva politicilor „abenomice”.

De la aplicarea sa spre sfârșitul anului 2012, această strategie a extinderilor bugetare, flexibilității monetare și reformelor structurale a avut inițial efecte pozitive (devalorizarea yenului, revenirea la o inflație moderată și o impulsionare a creșterii economice), dar ea a stagnat ulterior și Japonia a reintrat în recesiune în trimestrul al treilea al acestui an ca urmare a unei majorări a taxei asupra consumului la începutul lunii aprilie. „Economia este prioritatea, dar vreau să întăresc de asemenea rolul diplomatic al Japoniei și să-i asigur securitatea”, susține în continuare primul ministru.

Abe dorește să profite de mandatul său pentru a reforma Constituția și a înscrie în lege texte pe care le consideră prioritare, în special referitoare la securitatea națională și la apărare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.