Tensiunile dintre Rusia şi NATO, tot mai alarmante!

Share:

Statele NATO au determinat Ucraina să adopte o decizie contraproductivă prin renunţarea la statutul său de stat nealiniat, în încercarea de a o transforma într-o linie de confruntare cu Rusia, a declarat miercuri Anatoli Antonov, adjunctul ministrului rus al Apărării, relatează agenţia TASS.

Decizia Ucrainei de a renunţa la statutul său de stat nealiniat înrăutăţeşte situaţia în ţară şi în jurul ei, a apreciat Antonov. „Nu este o declaraţie preelectorală, ci o decizie a Parlamentului ţării”, a adăugat el.”Statele NATO au determinat Ucraina să adopte o decizie contraproductivă în încercarea de a transforma Ucraina într-o linie de confruntare cu Rusia”, a precizat oficialul rus. „Rusia nu poate decât să ia în calcul această decizie în activitatea sa”, a adăugat el.

Deputaţii ucraineni au votat marţi abandonarea statutului de stat nealiniat al ţării pentru a se apropia de NATO, o decizie simbolică ce a provocat furia Moscovei, care este îngrijorată de apropierea Alianţei de frontierele sale.

Legea urmează să fie promulgată de preşedintele Petro Poroşenko, care a supus, săptămâna trecută, dezbaterii Parlamentului acest proiect de lege. Proiectul de lege prezentat de Poroşenko Parlamentului prevede anularea statutului de stat nealiniat, o clasificare dată unor ţări, precum Elveţia, care refuză să adere la NATO sau la oricare altă alianţă militară, sau să se implice în mod activ într-un conflict armat. Ucraina s-a alăturat statelor cu statut de nealiniat în 2010, sub presiunea Moscovei.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a apreciat luni că o asemenea decizie „ar transforma Ucraina într-un potenţial adversar militar al Rusiei”. Comentând această lege, reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE, Andrei Kelin, a declarat că Ucraina nu îndeplineşte criteriile de aderare la NATO nici în plan economic, nici politic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.