Gheorghe Mărmureanu avertizează: „Marele cutremur este aproape!”

0

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit în exclusivitate la România TV despre cel mai mare cutremur care ameninţă ţara noastră, dar şi despre efectele pe care le-ar avea un seism de mare adâncime.

Cel mai mare cutremur posibil în România este de 7,5 pe Richter. Urmeaza insa un seism de mare adancime cu efecte din Oltenia până la Moscova, care nu ar afecta prea tare Capitala. Însă, în cazul unui cutremur de suprafaţă ca cel din 4 martie 1977, bucureştenii vor simţi mult mai violent seismul.

„Cel mai mare cutremur posibil este de 7,5 pe scara Richter, respectiv de 7,8-7,9 moment seismic, ceea ce e maximum posibil in România. Asa am calculat si Cernavoda, si Casa Poporului pentru ca tot eu am facut partea seismica pentru Casa Parlamentului. Este adevarat ca poate fi un 7,6, dar nu cred pentru ca din punct de vedere geologic, magnitudinea maxima posibila care poate sa o suporte sistemul geologic vrancean este 7,5, respectiv 7,8  moment seismic, 7,8 -7,9 cel mult”, a declarat la România TV Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.
„Capitala ar fi foarte afectata atunci cand va fi un cutremur de tip 4 martie, mai de suprafata ceea ce nu va fi acum pentru ca ipotezele pe care le-am dezvoltat au fost ca va urma un cutremur de mare adâncime cu efecte din Oltenia până către Moscova chiar. Urmeaza un cutremur foarte adanc, dar asta nu inseamna ca e mai periculos decat 4 martie. Mai mult de 15-20% nu va afecta Bucurestiul, dar nu stim cum se vor comporta acele cladiri care au fost afectate si la 4 martie, ca sunt foarte multe la care s-a pus doar niste mortar, nu s-au reparat stalpii corect”, a completat seismologul. Ca o concluzie, Mărmureanu a precizat că marele cutremur este pe cât de inevitabil, pe atât de aproape.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.