Anul 2015 vine cu scumpiri

0

Anul 2015 vine cu scumpiri. Românii vor plăti de anul viitor mai mult pentru curentul electric, pentru RCA şi pentru benzină, în timp ce la gaze naturale ministrul Energiei, Andrei Gerea, dă asigurări că nu vor exista scumpiri pentru populaţie. În schimb, taxele locale ar putea creşte cu până la 20%.

Facturile la electricitate plătite de populaţie vor fi mai mari cu 0,26% de anul viitor. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a motivat scumpirea curentului electric prin creşterea valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate şi a reducerii altora.

Cât priveşte preţul gazelor naturale, populaţia nu va plăti mai mult de anul viitor, ne asigură ministrul Energiei, Andrei Gerea. „Rămâne cum s-a stabilit, nu se măreşte preţul la gaze la populaţie”, a declarat oficialul.

În schimb, de anul viitor unele firme ar putea plăti preţuri mai mari la gaze naturale, iar ca urmare este posibil să asistăm la majorări de preţuri la unele alimente, precum pâinea. De la 1 ianuarie niciun client non-casnic nu va mai beneficia de preţuri reglementate la gazele naturale, iar firmele vor trebui să îşi negocieze direct contractele cu furnizorii de gaze.

Poliţele RCA s-ar putea scumpi, de anul viitor, cu 15-30%. Explicaţia este că societăţile de asigurări nu vor mai putea acoperi, din 2015, pierderile suferite pe segmentul poliţelor RCA din veniturile obţinute pe alte categorii de asigurări. Prevederea este cuprinsă într-o normă emisă recent de arbitrul asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Un alt produs care se va scumpi, în cursul anului viitor, este benzina. Cel puţin aşa arată o prognoză a BNR. Benzina s-a ieftinit în ultima perioadă, un litru de benzină ajungând în prezent la 5,03-5,10 lei pe litru.

Pe de altă parte, în unele localităţi taxele şi impozitele locale ar putea fi mai mari de anul viitor. Legislaţia oferă posibilitatea autorităţilor locale să majoreze nivelul impozitelor şi taxelor locale cu până la 20%. Fiecare consiliu local va decide dacă şi cu cât va majora dările locale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.