UE consideră „politică” condamnarea lui Aleksei Navalnîi

0

Condamnarea de către justiţia rusă a liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi, „pare a avea o motivaţie politică”, regretă Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat oficial citat de AFP.

„Acuzaţiile formulate la adresa liderului opoziţiei şi a fratelui acestuia nu au fost demonstrate în cadrul procesului”, a reacţionat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe. „Cu excepţia câtorva reprezentanţi ai presei care au fost selectaţi, nici publicul şi nici observatorii internaţionali nu au avut acces în instanţă”, adaugă Mogherini.

Aleksei Navalnîi, opozantul numărul unu al Kremlinului, a fost declarat vinovat de justiţia rusă pentru deturnare de fonduri, fiind condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Fratele lui, Oleg, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat, marţi seară, în timp ce încerca să ajungă la manifestaţia organizată de simpatizanţii săi, relatează postul tv Dojd, citat de AFP.

Liderul opoziţiei ruse se află sub control judiciar şi nu avea dreptul de a participa la manifestaţie. În timp ce încerca să ajungă în piaţa în care este programată manifestaţia susţinătorilor săi, Navalnîi a fost arestat de poliţie. Primăria Moscovei a avertizat că va împiedica desfăşurarea oricărei manifestaţii neautorizate, cu câteva ore înaintea unui miting în favoarea liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.