Ebola ar putea depăși momentul de vârf în 2015

După ce a provocat panică în Africa de Vest şi îngrijorare în întreaga lume în 2014, cu peste 7.800 de morţi, epidemia de Ebola ar putea depăşi momentul de vârf în 2015, printr-o mobilizare internaţională în curs de desfăşurare, speră experţii.

„Rămânem prudenţi, dar am putea depăşi începând din primăvara anului 2015 perioada de maximă îngrijorare”, consideră coordonatorul misiunii franceze privind Ebola, Jean-François Delfraissy, informează Mediafax. Ameliorarea situaţiei nu se va produce cu noi medicamente sau vaccinuri într-o primă fază, ci printr-o mai bună tratare a persoanelor infectate, în special printr-o izolare sistematică şi rapidă a pacienţilor, potrivit expertului.

Reacţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a comunităţii internaţionale a fost tardivă şi, din acest motiv, s-a pierdut „timp preţios”, a explicat specialistul belgian Peter Piot, care, în 1976, a fost unul dintre primii experţi ce au identificat virusul Ebola.Începând din septembrie, ajutorul internaţional pentru cele mai afectate ţări, Guineea, Liberia şi Sierra Leone, s-a organizat şi a crescut. Deschiderea de noi centre de tratament şi aplicarea măsurilor de sănătate în regiunile afectate încep să dea rezultate.

„Trebuie să rămânem prudenţi şi să nu ne anunţăm victoria prea devreme”, subliniază un oficial din Ministerul francez al Sănătăţii, în condiţiile în care epidemia a părut să fie sub control în Guineea în mai multe rânduri, în 2014, pentru ca în cele din urmă să apară noi cazuri.

În ceea ce priveşte tratamentele şi vaccinurile, 2015 ar putea aduce progrese, în condiţiile în care „arsenalul terapeutic” este deocamdată practic inexistent în faţa virusului ucigaş. „Există speranţe privind primele rezultate ale noilor tratamente spre sfârşitul primului trimestru”, consideră Michael Kurilla, reprezentant al Institutului american pentru alergii şi boli infecţioase (NIAID).

Două medicamente antivirale – Favipiravir (produs de compania japoneză Fujifilm) şi Brincidofovir (produs de compania americană Chimerix) urmează să fie testate în Guineea şi în Liberia, iar rezultatele sunt aşteptate în prima jumătate a anului 2015. Experţii spun că soluţia ar putea veni din combinarea mai multor molecule. În ceea ce priveşte vaccinurile, trei mari companii farmaceutice au propus diferite produse pentru stoparea epidemiei de Ebola: compania britanică GSK şi companiile americane Merck şi Johnson & Johnson.

Două dintre „vaccinurile candidate” au fost testate pentru prima oară şi noi teste de eficienţă asupra unor grupuri mai mari sunt aşteptate în perioada următoare, în special în Africa. Cadrele medicale aflate în prima linie în lupta împotriva virusului ar putea fi primii beneficiari ai vaccinurilor în curs de dezvoltare. De asemenea, dezvoltarea de noi teste de diagnosticare rapide, fiabile şi mai puţin costisitoare sunt vitale pentru stoparea extinderii epidemiei de Ebola. În prezent, testele pentru detectarea virusului sunt făcute în laboratoare speciale, iar rezultatele sunt anunţate după câteva ore.

Teste rapide, deja folosite în zonele afectate de virusul Ebola, ar putea schimba datele în privinţa situaţiei, asigură Jean-François Delfraissy.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.