Rezoluția palestiniană, respinsă de Consiliul de Securitate al ONU

0

Consiliul de Securitate ONU a respins rezoluţia palestiniană asupra unui acord de pace cu Israelul, fiind înregistrate opt de voturi în favoarea acestui proiect, două voturi „împotrivă” şi cinci abţineri, în contextul în care textul trebuia să obţină nouă voturi pentru a fi adoptat.

Franţa, China şi Rusia, trei membri permanenţi ai Consiliului, au susţinut rezoluţia. Australia şi Statele Unite, aliaţi apropiaţi ai Israelului, au votat împotriva rezoluţiei. În ultimele zile, Washingtonul şi-a exprimat în repetate rânduri opoziţia faţă de acest text. informează Mediafax.

Cinci state, inclusiv Marea Britanie, s-au abţinut. Proiectul de rezoluţie prevedea un acord de pace în termen de 12 luni şi retragerea israeliană din teritoriile ocupate până la sfârşitul lui 2017.

Luni, textul original al proiectului a fost modificat. Amendamentele prevedeau ca Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat, să devină capitala unui stat palestinian, soluţionarea problemei prizonierilor palestinieni, încetarea colonizării israeliene şi reaminteau caracterul ilegal al zidului de separare.”Această rezoluţie încurajează divizările şi nu reprezintă un compromis”, a declarat ambasadorul american la ONU, Samantha Power. „Textul nu evocă decât preocupările unei părţi”, a adăugat ea.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, a respins în repetate rânduri ideea unei retrageri din Cisiordania şi Ierusalimul de Est în decursul a doi ani.”Ne confruntăm cu posibilitatea unui atac diplomatic, altfel spus a unei tentative de a ni se impune prin decizii ONU o retragere între liniile (frontierei) din 1967 într-un termen de doi ani”, a declarat el.

Autoritatea Palestiniană (AP) a anunţat anterior că va solicita să adere la diverse organisme internaţionale, inclusiv la Curtea Penală Internaţională (CPI), în cazul unui eşec al proiectului de rezoluţie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.