Cutremurele se țin lanț în Vrancea. Vine marele cutremur?

0

Două cutremure, cu magnitudinea de 4,2 grade şi 3,9 grade pe scara Richter, s-au produs sâmbătă în zona seismică Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Primul cutremur s-a produs sâmbătă dimineaţă, la ora 5.39, în zona Vrancea, la adâncimea de 70 de kilometri şi a avut magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, informează Mediafax.

Oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt Focşani (39 de kilometri), Covasna (41 de kilometri), Mărăşeşti (42 de kilometri), Târgu Secuiesc (49 de kilometri) şi Adjud (51 de kilometri).

Cel de-al doilea seism, cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter, a avut loc în judeţul Buzău, la ora 12.08, la o adâncime de 138 de kilometri. Seismul a avut epicentrul în judeţul Buzău. Oraşele cele mai apropiate de epicentru sunt Vălenii De Munte (43 de kilometri), Covasna (44 de kilometri), Buzău (52 de kilometri), Mizil (54 de kilometri) şi Râmnicu Sărat (55 de kilometri).

Directorul ştiinţific al Institutului pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a declarat că aceste cutremure de mică intensitate sunt normale. În zona seismică Vrancea s-au produs, în decembrie, alte 13 cutremure cu magnitudini între 3 şi 4,5, cel mai puternic dintre acestea fiind înregistrat în 7 decembrie.

În 22 noiembrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,7 grade, fiind cel mai mare ca magnitudine înregistrat în România în ultimii 10 ani. Seismul a fost simţit şi în Bucureşti şi a fost urmat de mai multe replici, care nu au depăşit însă 3,3 grade. Din cauza cutremurului, alimentarea cu energie electrică a fost afectată în mai multe localităţi din judeţul Galaţi. Serviciile de ambulanţă din Vrancea au primit mai multe apeluri pentru atacuri de panică, iar funcţionarea unor reţele de telefonie mobilă a fost afectată temporar. Tot în Vrancea, la 6 octombrie 2013 a avut loc un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, fiind atunci cel mai mare din ultimii patru ani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.