Phenianul denunță sancțiunile impuse de SUA

Share:

Coreea de Nord a denunţat vehement consolidarea de către Statele Unite a arsenalului lor de sancţiuni ca ripostă la piratarea informatică a reţelei Sony Pictures, criticând refuzul Washingtonului de a demara o anchetă comună în acest caz.

Statele Unite, care acuză Phenianul că se află în spatele atacului cibernetic, au adăugat vineri pe lista lor neagră alţi zece oficiali de rang înalt ai regimului, agenţia nord-coreeană de informaţii precum şi două companii ce au legături cu sectorul militar al regimului comunist. Casa Albă a avertizat că este vorba despre prima fază a răspunsului său la atacul informatic, pe care Phenianul dezminte că l-ar fi comis, informează Mediafax.

În urma atacului, la sfârşitul lui noiembrie, Sony Pictures a anunţat iniţial că anulează lansarea filmului „The Interview”, care are ca subiect o tentativă de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un de către CIA. Hackerii au ameninţat cu atentate în sălile de cinema.

FBI a declarat că Phenianul este la originea acestei manevre, dar unii specialişti se îndoiesc de acest lucru.

Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe a declarat că refuzul Washingtonului de a lansa o anchetă comună este semnul „conştiinţei sale încărcate”. „Acţiunile persistente şi unilaterale ale Casei Albe şi adoptarea de sancţiuni (…) dovedesc în mod evident că aceasta nu a renunţat la aversiunea şi ostilitatea sa înveterată” faţă de Coreea de Nord, a declarat un purtător de cuvânt citat de agenţia oficială KCNA.

Coreea de Nord a fost deja supusă unor sancţiuni internaţionale legate de programul său nuclear controversat. Noile sancţiuni nu vor face decât să întărească hotărârea Phenianului de a face din programul său militar o prioritate, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Aceasta este prima ripostă revendicată oficial de Washington de la atacul împotriva Sony Pictures, semnată de un misterios grup de hackeri „Gardienii Păcii”.Coreea de Nord a fost recent victima unor întreruperi gigantice de Internet, dar Washingtonul a refuzat să recunoască sau să dezmintă responsabilitatea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.