Control intern la DIICOT
Un control intern are loc, luni, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), verificările având în vedere dosarele în care sunt instrumentate infracţiuni economico-financiare.
Surse din cadrul DIICOT au declarat, pentru Mediafax, că acest control operativ are loc în fiecare an, o dată la şase luni. Controalele efectuate au în vedere şi termenele de soluţionare a dosarelor aflate la Serviciul de combatere a infracţiunilor economico-financiare din cadrul DIICOT. În paralel, inspectorii judiciari efectuează mai multe controale la nivelul managementului DIICOT, fiind verificate şi dosarele care se află în curs de soluţionare de mai bine de cinci ani.
Inspecţia Judiciară face verificări, după ce au apărut informaţii conform cărora la nivelul conducerii DIICOT ar fi fost făcute mai multe „intervenţii”. Într-una dintre acestea este vorba despre Ioan Niculae, care i-ar fi cerut fostului procuror şef al DIICOT Alina Bica, prin intermediul mai multor persoane, să tergiverseze soluţionarea dosarului său, astfel încât faptele de care este acuzat să se prescrie.
O altă situaţie este cea a omului de afaceri Ovidiu Tender, care i-ar fi cerut Alinei Bica să îl ajute să-şi construiască apărarea în aşa fel încât să aibă câştig de cauză într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti şi care fusese instrumentat de procurori DIICOT.
În 15 decembrie 2014, Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, ar fi aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.