Președintele Iohannis, mesaj dur la ședința CSM

0

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, marţi, magistraţilor, în dicursul susţinut în cadrul şedinţei CSM, să nu se lase intimidaţi şi pradă influenţelor politice sau ameninţărilor, pentru că nu există altă şansă a acestei ţări decât un stat de drept consolidat şi cu o justiţie independentă. Iohannis a declarat că instituţiile nu trebuie identificate cu imaginea liderului de la un moment dat, acestea neaparţinând conducătorilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), de preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului, Adrian Bordea şi Gheorghe Muscalu, informează Mediafax.

La şedinţa CSM, care va fi prezidată de Klaus Iohannis, sunt prezenţi membrii Consiliului, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu.

Declarațiile președintelui Klaus iohannis:

  • Este obligaţia mea constituţională să asigur justiţiei cadrul normativ de funcţionare, să apăr independenţa sistemului judiciar.
  • Un magistrat este atât de independent cât alege el să fie. Este responsabilitatea mea să mă asigur că justiţia va beneficia de liderii potriviţi.
  • Instituţiile nu trebuie personalizate, identificate cu imaginea liderului de la un moment dat. Instituţiile nu aparţin conducătorilor. Doar aşa ne putem feri de derapaje şi manipulări.
  • Justiţia este una dintre cele trei puteri ale statului, nu o supraputere.
  • Nu vă lăsaţi intimidaţi, nu vă lăsaţi pradă influenţelor politice sau ameninţărilor, pentru că nu există altă şansă a acestei ţări decât un stat de drept consolidat şi cu o justiţie independentă. Indiferent de natura şi dificultatea obstacolelor, magistraţii oneşti vor avea în mine un partener loial în depăşirea oricăror piedici.
  • Vreau să fiţi alături de mine, aşa cum eu voi fi partenerul dumneavoastră instituţional. Să îmi fiţi alături şi să ne opunem împreună, din toate puterile, oricăror tentative de distorsionare a realităţilor şi interacţiunilor specifice unui stat de drept, a unei lumi normale. Şi nu mă aveţi alături doar pe mine, ci şi milioanele de cetăţeni care au venit la vot, în noiembrie anul trecut

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii îşi aleg, marţi, noua conducere, întrucât mandatul preşedintelui Adrian Bordea şi cel al vicepreşedintelui Gheorghe Muscalu expiră.

Judecătorii Alexandru Şerban şi Marius Tudose Badea candidează pentru funcţia de preşedinte al CSM, în timp ce procurorul Bogdan Gabor s-a înscris pentru funcţia de vicepreşedinte.

Tot în cadrul şedinţei de plen de marţi va fi prezentat Raportul de activitate al CSM pentru 2014.

Conform legii, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.