John Kerry, vizită în India

Secretarul de Stat american John Kerry este aşteptat să sosească săptămâna viitoare în India, unde va efectua o vizită cu caracter economic menită stimulării comerţului între cei doi giganţi, a anunţat marţi Departamentul de Stat, relatează AFP.

Această vizită va avea loc cu câteva zile mai devreme de cea de la sfârşitul lui ianuarie a preşedintelui Barack Obama, informează Mediafax.

Şeful diplomaţiei americane este aşteptat să sosească pe 10 ianuarie la Ahmedabad, capitala economică a statul indian Gujarat (vest), fieful premierului naţionalist hindus Narendra Modi, la putere din primăvara anului trecut. John Kerry a fost invitat de şeful Guvernului indian să participe la un summit al investitorilor internaţionali care va avea loc în cel de-al şaselea oraş ca mărime din India, potrivit Departamentului de Stat.

Secretarul de Stat va fi însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri americani. Scopul său este să „consolideze schimburile şi investiţiile între cele două ţări”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Jennifer Psaki. John Kerry a mai fost de două ori în India de când conduce Departamentul de Stat. La sfârşitul lui ianuarie, preşedintele Obama va efectua o vizită în India la invitaţia premierului Modi, pe care l-a primit la 30 septembrie în Biroul Oval.

După decenii de relaţii tensionate, Washingtonul şi New Delhi s-au apropiat în mod spectaculos în ultimii zece ani, în special sub preşedinţia lui George W. Bush (2001-2009).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.