Partidul Syriza vrea să reducă puterea oligarhilor greci

Partidul de stânga Syriza, favorit pentru alegerile din 25 ianuarie din Grecia, vrea să reducă puterea oligarhilor şi oamenilor de afaceri care controlează economia ţării, cu scopul de a promova competiţia, a dat asigurări, miercuri, pentru Financial Times deputatul Georges Stathakis.

Rolul unor antreprenori „oligarhi (care activează) în domeniul lucrărilor publice sau în presa privată ce întreţine legături politice cu puterea” trebuie redus, cu scopul de a promova competiţia, a anunţat economistul şi membrul Syriza Georges Stathakis, într-un interviu pentru cotidianul britanic de afaceri Financial Times.

Syriza a explicat în repetate rânduri că vrea să aplice „transparenţa” în domeniul economic, în special în lupta împotriva corupţiei.”Marii noştri rivali nu sunt pieţele străine, ci anumiţi mari antreprenori interni care controlează domeniul lucrărilor publice sau presa şi cărora le e frică de faptul că îşi vor pierde privilegiile” dacă Syriza obţine victoria în alegerile legislative, a declarat pentru AFP Yannis Balafas, un membru al Comitetului Central al Syriza.

În opinia sa, „licitaţiile pentru marile proiecte din Grecia întâmpină frecvent probleme şi sunt lipsite de transparenţă”. Potrivit sondajelor, Syriza devansează cu peste trei puncte procentuale partidul de dreapta Noua Democraţie al premierului grec Antonis Samaras. Acesta din urmă acuză Syriza că are un program antieruopean şi că provoacă turbulenţe pe pieţe din cauza riscului privind ieşirea Greciei din zona euro („Grexit”).

Dar Syriza şi-a reafirmat recent ataşamentul faţă de euro, subliniind că „argumentul Grexit” este utilizat de Antonis Samaras „pentru a (…) exercita presiuni” asupra alegătorilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.