Atentat la Paris. Mai multe teorii ale conspirații circulă pe internet!

Fiecare atentat își are teoriile sale ale conspirației, iar atacul asupra sediului redacției săptămânalului satiric Charlie Hebdo, calificat drept un „11 Septembrie francez” de către Le Monde, nu scapă acestei reguli.

În centrul speculațiilor se află în special descoperirea cărții de identitate a unui dintre cei doi suspecți în mașina pe care au abandonat-o în nord-estul Parisului. Francetv.info trece în revistă diferite teorii care încearcă să pună la îndoială versiunea oficială.

La câteva ore după atacul de la sediul publicației satirice, soldat cu 12 morți, anchetatorii stabileau numele unuia dintre cei doi suspecți datorită unei cărți de identitate găsite în mașina pe care aceștia au abandonat-o în arondismentul 19, un Citroen C3 negru. Este cea a lui Said Kouachi, 34 de ani. De atunci, unele voci își exprimă uimirea față de această descoperire, punând la îndoială o astfel de neglijență din partea unor indivizi capabili de o asemenea stăpânire de sine, manifestată anterior. Pe Facebook, pe un cont intitulat „Eu nu sunt Charlie” se putea citi: „Tipii fură o mașină pentru a o utiliza cu scopul de a-și comite crima și, ca din întâmplare, unul dintre ei își lasă cartea de identitate în torpedou???”

Un internaut al Francetv.info folosește aproape aceleași cuvinte în comentariu. Mai multe ipoteze sunt luate în calcul de Nicolas Comte, din sindicatul Forța Muncitorească din cadrul poliției, pentru a explica prezența unui astfel de indiciu. „Eroarea este umană” și poate fi o simplă neglijență a suspecților care, cuprinși de panică, și-au lăsat mașina înșepenită într-un stâlp. Ei au comis astfel o altă stângăcie, greșind ușa în timp ce căutau redacția Charlie Hebdo. Dacă acești indivizi sunt cunoscuți de serviciile de informații, eventualul lor antrenament militar nu le conferă doar pentru asta experiența unor criminali încrâncenați.

În imaginile video captate imediat după masacru, autorii lui pot fi văzuți urcându-se într-un Citroen C3 negru. Acest vehicul a fost abandonat la câțiva km mai departe și inspectat îndelung de poliție. Dar, potrivit internauților, nu ar fi aceeași mașină, culoarea oglinzilor retrovizoare schimbându-se în timpul parcurgerii traseului.

Un alt internaut răspunde pe Twitter: „Oglinzile sunt argintii pentru că reflexiile sunt cele care le fac să-și schimbe culoarea”. Cum subliniază și L’Express, este vorba pur și simplu de retrovizoare cromate, care strălucesc mai mult sau mai puțin, în funcție de expunerea la lumină.

Pe înregistrarea cu polițistul doborât nu apare sânge. Mai sordidă, o teorie potrivit căreia Ahmed Merabet nu ar fi murit sub tirurile teroriștilor circulă pe rețelele de socializare. Într-o înregistrare video realizată de amatori, acest polițist, care a tăiat calea suspecților pe bulevardul Richard-Lenoir, a fost ucis cu sânge rece în timp ce se afla rănit la pământ. El primește totuși un glonț de Kalașnikov în cap. Pe site-ul Wikistrike, este evidențiată absența sângelui după impact: „Suntem oare într-o mașinațiune orchestrată de guvern?”, se întreabă autorul articolului, denunțând „mai multe detalii tulburătoare”.

Pe Twitter, un alt internaut se miră: Nu este totuși nicio îndoială că Ahmed Merabet și-a pierdut viața în cursul acestui atac. În vârstă de 42 de ani, el aparținea brigăzii VTT din comisariatul central al arondismentului 11.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.