Gruparea Stat Islamic revendică atacul comis la Charlie Hebdo

0

Un cleric din cadrul grupării Statul Islamic (SI) a revendicat vineri faptul că gruparea teroristă este responsabilă de atacul comis miercuri la Paris, la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo, relatează Haaretz, citând agenţia germană DPA.

„Am început cu Franţa operaţiunea, pentru care ne asigurăm responsabilitatea”, a declarat Abu Saad al-Ansari, în timpul predicii de vineri în oraşul irakian Mosul, aflat sub controlul SI.”Mâine vor avea loc (atacuri) în (Marea) Britanie, America şi alte ţări”, a adăugat predicatorul.”Acesta este un mesaj adresat tuturor ţărilor care participă la coaliţia (condusă de către Statele Unite), care a ucis membri ai grupării Statul Islamic”, a subliniat el, citat de DPA.

Un general american în retragere, Thomas McInerney, a declarat pentru postul american Fox News că el nu crede că Statul Islamic a orchestrat atacul comis miercuri la Paris, „doar pentru că aşa spune al-Ansari”. El a apreciat că ar putea fi vorba doar de un mesaj de propagandă.

Atacul terorist comis pe 7 ianuarie la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morţi. Un suspect s-a predat autorităţilor, iar principalii doi suspecţi – Cherif şi Said Kouachi – sunt înconjuraţi de trupe speciale şi oficiali militari la o tipografie din Dammartin-en-Goele, la nord de Paris, unde ţin cel puţin o persoană ostatică.

Francezul Cherif Kouachi, în vârstă de 32 de ani, căutat împreună cu fratele său, Said, în vârstă de 34 de ani, în ancheta privind atacul comis împotriva săptămânalului Charlie Hebdo, este un islamist cunoscut de serviciile franceze antiterorism, condamnat pentru prima dată în 2008.

Cei doi fraţi sunt suspectaţi că ar fi comis atacul de la Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi şi 11 răniţi miercuri. Cartea de identitate a unuia dintre bărbaţi a fost găsită într-o maşină abandonată după atac în nord-estul Parisului.

Fraţii Cherif erau „pe lista noastră de supraveghere de mai mulţi ani”, a dezvăluit un oficial american din cadrul forţelor de ordine, sub acoperirea anonimatului. Cei doi bărbaţi figurează în bazele de date americane cu persoane suspectate de teorism, inclusiv în celebra „No Fly List”, care le interzice celor trecuţi nominalizaţi să zboare către sau dinspre Statele Unite.

În plus, cel mai mare dintre fraţi, Said, a petrecut „câteva luni” în Yemen, în 2011, pentru a se antrena în mânuirea armelor împreună cu un membru Al-Qaida, înainte de a se întoarce în Franţa, a declarat alt oficial american, confirmând o informaţie din New York Times (NYT).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.