Taxa de mediu va fi mai mică în 2015

0

Cei care îşi înmatriculează maşinile în acest an vor plăti mai puţin. Taxa auto va fi mai mică cu aproximativ 1% faţă de 2014.

Taxa de mediu, adica taxa auto de înmatriculare, va fi mai mica în 2015, informează România TV. Şi asta pentru că în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent cursul de schimb valutar publicat de Banca Centrală Europeană a fost mai mic decât cel din 2013.

Astfel, şoferii români vor plăti cu aproape un procent mai puţin. Taxa de mediu se plăteşte când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România, când este reintrodus în parcul auto naţional dacă la scoaterea sa propritarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului, pentru maşinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxă de poluare, dar şi pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmaticulrea fără plata unei taxe de poluare.

Cele mai multe maşini pentru care se plăteşte taxa auto sunt cele second hand cumpărate din străinătate. Potrivit OUG nr. 9/2013, actul normativ ce a introdus timbrul de mediu pentru autovehicule la 15 martie 2013 in locul taxei auto, valoarea in lei a timbrului se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Asadar, cuantumul timbrului de mediu valabil in 2015 se va calcula in functie de cursul leu/euro pe care Banca Centrala Europeana (BCE) l-a stabilit pe 1 octombrie 2014.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul BCE, cursul de schimb leu/euro de astazi este de 4,4093 lei/euro, mai mic fata de cel din 1 octombrie 2013, de 4,4485 lei/euro. Reducerea este de 0,88%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.