Macovei anunță înființarea partidului M10

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, duminică, înfiinţarea Asociaţiei M10, proiect civic ce precede înfiinţarea unui nou partid politic în cursul acestui an, având la bază ”decalogul celor 10 porunci pentru politicieni” din campania pentru alegerile prezidenţiale.

Am creat Asociaţia M10. Toţi membrii fondatori sunt dintre cei care au lucrat în campanie, sunt oameni tineri, normali, decenţi, aşa cum vrem să fie asociaţia şi aşa cum vrem să fie România. Asociaţia noastră este vocea tuturor celor care doresc o Românie decentă, modernă şi prosperă, o România curată, cinstită, fără corupţie, fără furăciuni din banul public.O Românie în care să vrei să trăieşti şi din care să nu vrei să pleci”, a spus Macovei.

Ea a susţinut că denumirea asociaţiei, M10, vine ”de la merit, de la muncă, de la modernizare”.”Zece este decalogul celor 10 porunci pentru politicieni pe care l-am făcut şi l-am cerut clasei politice din România în campania pentru funcţia de preşedinte al României. Tot zece este nota de excelenţă, de nota 10. Vrem să fim de nota 10, suntem de nota 10, vom fi o asociaţie de nota 10”, a mai spus europarlamentarul.

Macovei a mai precizat că asociaţia îşi propune să controleze administraţia publică din punct de vedere al cheltuirii banilor publici, să militeze pentru ”Ghişeul unic” care să permită cetăţenilor să interacţioneze cu un singur ghişeu, precum şi pentru introducerea votului electronic şi a votului prin corespondenţă.

Ea a menţionat că membrii Asociaţiei trebuie să îndeplinească o serie de criterii de integritate, în ceea ce priveşte infracţiuni de corupţie, colaborare cu Securitatea sau situaţii de incompatibilitate şi conflicte de interese. Macovei a afirmat, răspunzând unei întrebări, că va înfiinţa şi un partid politic în cursul acestui an, care va avea candidaţi la următoarele alegeri locale şi parlamentare. De asemenea, europarlamentarul a fost întrebat dacă este dispus să se asocieze cu actuali oameni politici sau parlamentari.

Ea a replicat că în formularul de înscriere sunt solicitate date inclusiv în ceea ce priveşte activitatea politică anterioară a celor care doresc să devină membri.”Dacă sunt oameni care au mai fost în partide urmărind noul, adică schimbarea, şi după aia nu ştiu din ce motive au fost dezamăgiţi şi au plecat, sau ştim cu toţii din ce motive, atunci sigur că da (vor fi acceptaţi, n.r.) Aşa şi eu am fost într-un partid politic în care am tot încercat să schimb, cu Codul etic, cu reformiştii, şi nu am reuşit. Adică ne uităm la fiecare caz în parte, ţinta noastră nu este să luăm din partidele care există şi şi-au dat măsura putinţei în 25 de ani”, a mai declarat Macovei

La conferinţa în care a fost anunţată înfiinţarea Asociaţiei M10 a luat parte şi Adrian Papahagi, prezentat de Macovei drept ”coleg de asociaţie”.”O mare parte din cetăţenii acestei ţări nu s-au simţit reprezentaţi de clasa politică. Au fost nemulţumiţi chiar şi partidele în care activau oameni ca Monica Macovei (…) Cunoaşteţi toată încercarea noastră în toţi aceşti ani de a construi ceva curat şi frumos. Uneori nu s-a putut. Astăzi este un început şi credem că este un bun început, fiindcă ai garanţia seriozităţii, integrităţii, garanţia reprezentării reale în societatea civilă pe care o aduce Monica Macovei”, a declarat Papahagi.

El a menţionat că proiectul civic reprezentat de Asociaţia M10 va fi diferit de cel al partidului politic pe care îl vor înfiinţa, însă nu toţi cei care vor fi în partid vor fi şi membrii asociaţiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.