Băsescu, vizat în 20 de dosare penale
Traian Băsescu, rămas fără imunitate după încheierea mandatului prezidenţial, ar fi vizat în circa 20 de dosare penale. Potrivit România TV, ultimul dosar care îl aşteaptă pe Băsescu este legat de o retrocedare pe care acesta a aprobat-o pe vremea când era primar al Capitalei.
Pe 7 noiembrie 2014 o oarecare Marinela Axan a depus la Curtea de Apel Bucureşti o plângere penală în care reclamă faptul că imobilul în care locuieşte a fost retrocedat ilegal şi îl acuză pe Traian Băsescu că, aprobând retrocedarea, se face vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Totodată, Axan cere procurorilor să verifice temeinicia actelor care au justificat retrocedarea.
Aceasta este a doua plângere penală împotriva fostului preşedinte formulată de către Mariana Axan. Prima a fost depusă în 2010, însă procurorul de caz a emis o ordonanţă de neîncepere a urmării penale. Pe de altă parte, ordonanţa lăsa deschisă posibilitatea reluării cercetărilor după încheierea mandatului prezidenţial al lui Traian Băsescu.”În cauză nu pot fi efectuate cercetări penale datorită imunităţii, dar la solicitarea persoanelor interesate direct, se pot relua cercetările după încheierea urmării penale”, se arată în respectiva ordonanţă.
Săptămâna trecută, procurorul general Tiberiu Nițu a anunțat că a cerut tuturor instituțiilor din subordine o situație a dosarelor cu privire la fostul președinte Traian Băsescu.
„Ieri am dispus să se întocmească o astfel de situație și am solicitat Secției de urmărire penală, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată să ne comunice o situație a tuturor dosarelor”, a declarat Tiberiu Nițu la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.
La sfârșitul lunii decembrie, procurorii Parchetului General au reluat urmărirea penală în dosarul în care senatoarea PSD Gabriela Firea a făcut plângere împotriva lui Traian Băsescu pentru șantaj.
„În conformitatea cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală s-a dispus reluarea urmării penale, in rem, cu privire la faptă. Urmărirea penală a fost reluată exact din punctul în care a fost suspendată. Procedural, nu sunt dispoziţii exprese în acest sens, audierile pot fi şi înainte de începerea urmării penale”, declara Tiberiu Niţu, procurorul general al României.