Gruparea Stat Islamic revendică un buget de două miliarde de dolari

0

Liderul religios al Statului Islamic, Abu Saad al Ansari, a anunţat că gruparea a aprobat pentru 2015, pentru prima dată, un buget de două miliarde de dolari, cu un „surplus” de 250 de milioane de dolari, relatează Le Figaro, în ediţia electronică de luni.

Şeicul Ansari, ale cărui declaraţii sunt preluate de site-ul de Internet al cotidianului Al-Araby al Jadeed, afirmă că bugetul va acoperi salariile combatanţilor şi subvenţiile pentru săraci, văduve şi handicapaţi, victime ale atacurilor aeriene. Excedentul bugetar va fi folosit „pentru finanţarea efortului de război” cu susţinerea unei bănci islamice, afirmă membrii organizaţiei sunnite, informează Mediafax.

Anunţurile intervin la doar câteva zile după deschiderea unei bănci islamice la Mosul, în nordul Irakului, care va putea acorda împrumuturi, susţine site-ul de ştiri Al-Araby al Jadeed. Aceste declaraţii urmăresc să consolideze legitimitatea pseudostatului proclamat în iunie pe un sfert din teritoriul Irakului şi Siriei.

Potrivit Newsweek, veniturile zilnice ale mişcării provind atât din contrabanda cu petrol, care s-ar ridica la aproximativ un milion de dolari pe zi, din jafuri, pe măsură ce trupele sale cuceresc noi teritorii, răscumpărări în urma răpirilor şi donaţii provenind din Golful Persic. Potrivit unei anchete a presei americane desfăşurate în noiembrie, veniturile Statului Islamic s-ar ridica la şase milioane de dolari pe zi.

În plus, gruparea ar obţine fonduri din spargerea unor bănci din marile oraşe irakiene. „Stat Islamic a devenit gruparea teroristă cea mai bogată”, afirma recent International Business Times, după furtul a 429 de milioane de dolari de la Banca Centrală din Mosul.

Cifrele avansate de SI sunt considerate „plauzibile” de Fundaţia britanică de luptă împotriva radicalizării Quilliam, totuşi asociaţia afirmă că valorile pot fi şi false. „Declaraţii similare se fac de câteva luni, unii încercând să confere o imagine bună Daech (Stat Islamic), alţii încercând diabolizarea organizaţiei”, mărturiseşte Charlie Winter – cercetător la Quilliam – pentru Newsweek. Expertul se arată însă uimit de interesul grupului de a publica astfel de informaţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.