Obama a discutat cu Netanyahu despre Iran și Palestina

0

Preşedintele american, Barack Obama, a discutat luni la telefon cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, despre programul nuclear iranian şi relaţiile israelo-palestiniene, a anunţat luni Casa Albă.

Obama a reafirmat în cursul acestei discuţii că „Statele Unite sunt hotărâte să găsească un acord complet cu Iranul, care să-l împiedice să obţină arma nucleară şi să dea asigurări comunităţii internaţionale că programul său nuclear urmăreşte doar obiective paşnice”, a afirmat Casa Albă, potrivit unui comunicat. Marile puteri şi Iranul trebuie să găsească până la 1 iulie un acord global asupra controversatului program nuclear al Teheranului, informează Mediafax.

În cursul convorbirii sale cu Netanyahu, preşedintele american a subliniat, de asemenea, „angajamentul Statelor Unite în favoarea securităţii Israelului şi importanţa de a continua cooperarea cu Israelul în această chestiune”.

Cei doi lideri au abordat, de asemenea, problema aderării palestinienilor la Curtea Penală Internaţională (CPI), ai cărei membri au devenit oficial miercuri, fapt ce a avut loc în pofida opoziţiei Statelor Unite şi a provocat furia Israelului.

Obama „a reiterat poziţia americană, potrivit căreia Autoritatea Palestiniană nu reprezintă încă un stat suveran şi, deci, nu este eligibilă la Statutul de la Roma”, se arată în comunicat. În opinia preşedintelui american, „aderarea palestinienilor la CPI nu reprezintă o abordare constructivă pentru viitor”.”Statele Unite continuă să se opună cu fermitate acţiunilor care ar putea submina încrederea dintre cele două părţi, pe care le îndeamnă să urmeze calea detensionării”, a adăugat Obama.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.