Reclamele la medicamente ar putea fi interzise

0

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor solicită Ministerului Sănătăţii să interzică publicitatea la medicamente în mediul audiovizual, precum şi reclama stradală, care încurajează, de fapt, automedicaţia.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a emis un proiect de ordin pentru evaluarea şi avizarea publicităţii medicamentelor de uz uman. Potrivit referatului de aprobare a ordinului, evaluarea se va face prin dezvoltarea unor mecanisme adecvate şi eficiente de monitorizare a publicităţii la medicamentele de uz uman, astfel încât aceasta să încurajeze utilizarea raţională a medicamentului şi să nu inducă în eroare.

Potrivit proiectului de ordin al Ministerului Sănătăţii, difuzarea de materiale publicitare şi teleshopping care înfăţişează medici, farmacişti sau asistente medicale care recomandă medicamente va fi interzisă. Totodată, publicitatea pentru orice fel de medicament sau tratament pentru slăbit ori pentru menţinerea greutăţii corporale nu trebuie să se adreseze persoanelor sub 18 ani, iar reclama nu are voie să includă exemple de cazuri în care se vorbeşte despre sau apar persoane obeze înainte de a utiliza produsele sau tratamentele. Conform normelor stabilite de proiectul de act normativ, sunt permise atât sponsorizările medicilor de către companiile farmaceutice, cât şi oferirea de obiecte promoţionale medicilor în valoare de maximum 150 de lei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.