Rusia cere Franței explicații în scandalul „navelor Mistral”

0

Rusia a cerut Franţei explicaţii în mod oficial, în scris, cu privire la refuzul de a-i livra cele două nave de război de tip Mistral, a anunţat marţi agenţia publică rusă RIA Novosti citând o sursă militară.

Potrivit agenţiei, care citează o sursă anonimă din cadrul Serviciului Federal rus pentru Cooperare Militară, acest serviciu a trimis o solicitare Direcţiei Generale pentru Armament (DGA), „cu obiectivul de a primi un răspuns oficial”.”Pentru a decide ceea ce va face mai departe – sesizarea unui tribunal sau acordarea unei perioade Franţei, Rusia trebuie să dispună de o explicaţie scrisă cu privire la situaţie”, a anunţat această sursă.

Un adjunct al ministrului Apărării, Iuri Borisov, a anunţat la sfârşitul lui decembrie că este necesar ca Parisul să ia o decizie înainte de 2015 cu privire la livrarea acestor două nave construite la Saint-Nazaire (vest), subliniind că Moscova va accepta „bucuroasă” să fie rambursată în cazul unui refuz.

Ministrul francez al Apărării Jean-Yves Le Drian a declarat pe 1 ianuarie că Parisul aşteaptă „respectarea unui armistiţiu” şi „o foaie de parcurs politic” în Ucraina pentru a livra navele.

Prima dintre cele două nave de tip Mistral, Vladivostok, urma să fie predată Moscovei – iniţial – la jumătatea lui noiembrie, în baza unui contract în valoare de 1,2 miliarde de euro între Rusia şi constructorul naval francez DCNS, încheiat în iunie 2011 în mandatul fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.