Napolitano a demisionat din funcția de președinte al Italiei

Preşedintele italian Giorgio Napolitano, în vârstă de 89 de ani, a demisionat miercuri, a anunţat preşedinţia Republicii într-un scurt comunicat. Napolitano „a semnat în această dimineaţă, la ora 10.35 (11.35 ora României) actul de demisie. Secretarul general al preşedinţiei (…) va comunica oficial (demisia) preşedinţilor Senatului, Camerei Deputaţilor şi Consiliului de Miniştri”, adaugă comunicatul.

Reales în aprilie 2013 în lipsa unui acord în Parlament cu privire la un alt candidat, Napolitano nu şi-a ascuns niciodată intenţia de a demisiona înainte de încheierea celor şapte ani de mandat, în 2020, din cauza vârstei înaintate şi a problemelor de sănătate.

Cursa pentru găsirea unui succesor al acestuia a fost lansată la jumătatea lui decembrie, atunci când Napolitano a anunţat că intenţionează să nu mai rămână mult timp la conducerea ţării, asigurând că îşi va termina mandatul odată cu încheierea preşedinţiei italiene a UE. După demisia sa oficială, Parlamentul se va reuni în decurs de 15 zile în sesiune comună, cu membrii Senatului, Camerei Deputaţilor şi 58 de delegaţi regionali, pentru alegerea noului preşedinte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.