Ziua Culturii Române, la Coimbra

Share:
Între 8 și 25 ianuarie 2015, sub semnul Zilei Culturii Române, ICR Lisabona va organiza în orașul Coimbra o serie de evenimente în colaborare cu două dintre instituțiile culturale de referință ale orașului: Muzeul Național Machado de Castro din Coimbra și Teatro da Cerca de São Bernardo din Coimbra.
 
După succesul de public și de presă repurtat la Museu Nacional do Azulejo din Lisabona, unde s-a bucurat de aproximativ 70 000 de vizitatori, expoziția de ceramică Lugares onde estarei/Locuri unde voi fi a artistei Cristina Bolborea va fi itinerată la Coimbra. Vernisajul are loc în data de 15 ianuarie, orele 18:30, la Museu Nacional de Machado de Castro (Largo Doutor José Rodrigues, Coimbra), fiind însoțit de o prelegere despre cultura română, susținută de Daniel Nicolescu, director ICR Lisabona, precum şi de o vizită ghidată, realizată de Alexandre Pais, curatorul acestei expoziţii la Museu Nacional do Azulejo. Până în data de 26 aprilie, la celebrul muzeu de sculptură din Coimbra, vor putea fi vizitate piese din ceramică, sticlă și metal, grupate în cicluri cu nume enigmatice (Ochiul furtunii, Covoarele maeștrilor, Ace de chiparos, Mă numesc turcoaz sau Bijuterii din cutia neagră).
Prezenta expunere a fost regândită, după simulări succesive, ealizate de artistă şi de specialiştii muzeului, în acord cu geometria şi spiritul noii locaţii.
 În aceeași zi, la Teatro da Cerca de São Bernardo (Cerca de São Bernardo, Coimbra), va avea loc una  dintre reprezentațiile piesei Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre de Matei Vişniec, în interpretarea actorilor companiei portugheze de teatru Escola da Noite. Spectacolul va fi prezentat publicului portughez în perioada 8 – 25 ianuarie 2015, de joi până sâmbătă, la orele 21:30, și duminica, la orele 16:00.
 În plus, tot la Teatro da Cerca de São Bernardo din Coimbra, se va desfășura un mini-ciclu de film  românesc, în cadrul căruia vor fi prezentate 3 filme: Videogramele unei revoluții de Harun Farocki și Andrei Ujică (marți, 6 ianuarie 2015, 21:30); After the revolution de Laurențiu Calciu (marți, 13 ianuarie 2015, 21:30) şi Francesca de Bobby Păunescu (marți, 20 ianuarie 2015, 21:30). Toate sesiunile vor avea intrarea liberă.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.