CIA nu-i va sancţiona pe agenţii care au spionat Senatul american

0

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) nu-i va pedepsi pe agenţii acuzaţi de Senatul american că ar fi spionat lucrările comisiei de anchetă privind utilizarea torturii, a anunţat agenţia.

CIA a anunţat într-un comunicat că a acceptat concluziile unui consiliu disciplinar intern, care consideră că cei cinci agenţi implicaţi în acest dosar „au acţionat în mod rezonabil” şi că „nicio acţiune disciplinară nu este necesară”, informează Mediafax.

Agenţii erau acuzaţi de Senat că ar fi spionat calculatoarele din cadrul reţelei informatice special create pentru anchetatorii parlamentari de către CIA, „RDINet”. Situată într-o clădire securizată din Virginia, reţeaua le permitea anchetatorilor să aibă acces la datele interne ale Agenţiei privind „tehnicile de interogare avansate”.

Comisia disciplinară a recunoscut că CIA a consultat „cinci mesaje electronice” ale anchetatorilor parlamentari, în cadrul unei investigaţii privind o eventuală scurgere de informaţii. Este vorba despre o „greşeală”, însă ea nu reflectă intenţia de a face rău sau „de a avea acces la dezbaterile” comisiei de anchetă, a explicat consiliului disciplinar fostul senator Evan Bayh.

Senatul şi CIA nu au încheiat un acord oficial sau neoficial „privind procedurile de urmat pentru a ancheta un eventual incident de securitate” în timpul utilizării RDINet de către anchetatorii parlamentari.”Continui să cred că actele CIA au încălcat principiul constituţional al separării puterilor”, a declarat senatorul democrat Dianne Feinstein, preşedintele comisiei de informaţii a Senatului în timpul legislaturii care s-a încheiat recent.”Regret că nimeni de la CIA nu va fi declarat responsabil” de acest incident, a adăugat ea.

În iulie, concluziile privind acest caz formulate de inspectorul general al CIA, David Buckley, l-au determinat pe directorul CIA, John Brennan, să prezinte scuze comisiei senatoriale. David Buckley a demisionat în ianuarie.

Raportul senatorial despre „tehnicile de interogare avansate” ale CIA a fost publicat într-o versiune mult redusă în decembrie şi a provocat o undă de şoc în întreaga lume, descriind detaliile practicilor precum simularea înecului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.